Ministerul Sănătății a publicat joi un proiect de act normativ care prevede că fișa medicală necesară la obținerea sau reînnoirea permisului auto va fi valabilă timp de un an de la momentul la care este emisă, în condițiile în care aceasta are acum o valabilitate de doar șase luni.

În plus, va apărea un nou model al fișei medicale, ce va conține și examinarea de pneumologie, pentru cei care vor permis pentru mașini mari, pentru a vedea dacă au apnee. Astfel, actul normativ introduce un model nou al fișei medicale, însă acesta va conține mai ales modificări de formă. Singura schimbare, în afară de valabilitate, va fi apariția, pe lista examinărilor medicale necesare, a pneumologiei. Rubrica de pneumologie va fi obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

În acest fel, toți șoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testați pentru apnee în somn, în condițiile în care acum doar cei suspectați de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical.

Proiectul de ordin este publicat de joi în dezbatere publică și, pentru a se aplica, trebuie aprobat de ministrul sănătății și publicat în Monitorul Oficial. Trebuie preciat însă că șoferii suspectați de apnee sunt deja obligați din 2015 să obțină un aviz medical pentru a avea permis auto.

Trebuie menționat că noutatea majoră este adusă de faptul că valabilitatea fișei medicale, de care au nevoie atât viitorii șoferi, cât și actualii șoferi, va fi dublată,  și de la șase luni, cât este în prezent,  se va ajunge la un an.

Iar documentul va putea fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obținere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obținut. Actualmente, șoferii suspectați că suferă de apnee în somn sunt obligați să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical, altfel nu pot obține permisul.

Concret, cei pentru care există suspiciuni de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv trebuie să se ducă la o consultație medicală, pentru a obține un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Astfel, aceste persoane pot obține permisul doar dacă dovedesc că își controlează afecțiunea, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. De asemenea, aceste persoane trebuie să se ducă periodic la controale medicale.

De reținut că regulile actuale vor rămâne neschimbate, chiar dacă va exista acest nou model al fișei medicale cu rubrica de pneumologie. Cei suspectați de apnee oricum vor avea nevoie de aviz medical dacă vor permis, indiferent de categorie.

Motivul pentru care au apărut în legislație restricțiile pentru persoanele cu apnee în somn este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul respectiv. Apneea este o oprire temporară a respirației, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolență diurnă excesivă.