'Comunitatea oamenilor de afaceri din România ar putea să cumpere o statuie ca să nu se recurgă la buzunarele oamenilor săraci. (…) Ar fi un un gest de respect al oamenilor bogaţi din această ţară faţă de istoria României', a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, la conferința Capital "Influența BREXIT-ului asupra economiei românești."

 

În opinia sa, pentru cumpărarea de către statul român a statuii există două soluţii, una ca toţi cei care achită impozite să plătească, inclusiv oamenii săraci, sau doar cei bogaţi. Referitor la ideea ca oamenii săraci să fie obligaţi să dea bani în acest scop, Vasilescu susţine că, 'având în vedere istoria recentă a României, ar fi o soluţie jenantă şi o soluţie de ultimă instanţă'. 

Potrivit oficialului BNR, a doua soluţie ar fi să plătească oamenii bogaţi din România. 'Am fost întrebat când s-ar putea lua o astfel de decizie, şi am spus chiar şi în ultima clipă. Până la 1 octombrie am impresia că încă se mai poate face ceva ca să nu se recurgă la gesturi de ultimă instanţă: să obligăm oamenii săraci din această ţară să scoată bani din buzunar să cumpere o statuie', a subliniat Vasilescu. 

El a reamintit faptul că fondatorul Băncii Naţionale a României, omul de afaceri Eugeniu Carada, a finanţat din banii proprii Războiul de Independenţă al României din anii 1877 – 1878. 

'Întemeietorul BNR, Eugeniu Carada, un om de afaceri prosper al vremii, a susţinut din propriul buzunar, nu cumpărarea unei statui, ci un război. Poate puţini oameni ştiu că Războiul de Independenţă al României din anii 1877 – 1878 a fost finanţat prin eforturile unui om de afaceri, pentru că ţara a fost la un moment dat sugrumată şi nu mai putea susţine războiul. Acest om de afaceri a susţinut un război, nu a cumpărat o statuie', a mai spus Vasilescu.