El a explicat, astăzi, la Radio România Actualităţi, că precedentele două acorduri au fost utile pentru a trece mai uşor peste criză.

“În 2009 a fost primul acord. Cu acordul ăsta ne-am făcut treaba. A fost, practic, programul fundamental de ieşire din recesiune a României. Fără împrumutul acela de 20 de miliarde în care s-a produs şi o excepţie teribilă, Fondul Monetar Internaţional în 40 de ani de activitate niciodată nu a dat bani pentru acoperirea deficitului bugetar… S-a încheiat un al doilea acord care a cuprins o sumă de acoperire, care a rămas în casa de bani de la FMI şi de la Uniunea Europeană şi de la Banca Mondială. Acordul a fost de precauţie. Şi mai departe acum se discută tot despre un acord de prevenţie, care, tot aşa, va avea o sumă pusă undeva pentru zile negre, dacă s-ar întâmpla ceva”, a spus Vasilescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană, după care documentul a şi fost trimis instituţiilor internaţionale. El a mai spus că decizia de a avea o nouă înţelegere de acest tip este asumată de guvern, de guvernatorul BNR şi de preşedintele ţării.
Sursa: RADOR