"Am observat în ultimele zile derapaje ale actualului Guvern de la o reformă atât de necesară în sănătate. (…) Cerem imediat ministrului Sănătăţii să ne spună clar care este ponderea din decontările către unităţile de sănătate private din totalul cheltuielilor. Să vedem dacă sunt aşa cum spune domnia sa 10%, deci aproape 700 de milioane de lei. Părerea noastră este că nu sunt atâtea şi dacă ar fi aşa înseamnă că deja ele şi-au câştigat un renume că oamenii apelează cu încredere la ele’, a declarat preşedintele PDL luni, la finalul şedinţei BPN al partidului.

Vasile Blaga şi-a exprimat speranţa că intenţia ministrului Nicolăescu nu va avea finalitate.

"Sper să se răzgândească premierul a nu ştiu câta oară în privinţa sistemului de sănătate privat. Cum este posibil ca acela care are nevoie de servicii medicale să nu poată apela la acestea acolo unde el crede de cuviinţă, atât timp cât în fruntea ministerului este un ministru care-şi spune liberal. Practic, discutăm de faptul că banii urmează bolnavul din 2005. Şi în timp ce eram în Guvern cu ei aşa au şi stat lucrurile", a mai spus preşedintele PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, despre propunerea de a nu mai fi alocaţi bani spitalelor private, precizând că se va lua o decizie politică în acest sens.

"Vom lua o decizie politică. Însă, într-adevăr, erau lucruri anormale care ţineau de modul în care finanţăm şi sistemul public şi sistemul privat. Cred că explicaţiile cele mai bune din punct de vedere tehnic le are dl secretar de stat Arafat. Este o soluţie. În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, asigurările private merg şi către sistemul privat, deci trebuie să găsim o soluţie discutând şi cu FMI pe ceea ce înseamnă reforma sănătăţii, cum folosim banii care nu sunt foarte mulţi din sănătate", a detaliat premierul, înaintea reuniunii USL de la Palatul Parlamentului.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat sâmbăta trecută că în contractul-cadru pe 2013, care va intra în vigoare la 1 martie, va fi sistată "finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private, astfel încât toţi banii publici – vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice".