Guvernul condus de Viorica Dăncilă pregătește un proiect de ordonanță de urgență prin care va modifica mai multe reguli legate de vârsta de pensionare.

Este vorba despre femei. Acestea vor avea dreptul să se pensioneze la 65 de ani, exact ca bărbații. În orezent, femeile au dreptul să lucreze până la 63 de ani.

Prin noul proiect, anagajatorul va fi obligat să respecte decizia unei femeie, în cazul în care aceasta va dori să muncească încă doi ani peste vârsta standard de pensionare.

Modificarea va avea loc în contextul în care CCR a decis că femeile trebuie să aibă șansa de a lucra până la 65 de ani, în cazul în care vor acest lucru.

Astfel, niciun angajator nu poate întrerupe contractul, dacă se dorește continuarea activității după vârsta standard de pensionare.

„c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II” se arată în proiectul de OUG.

„Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit.c) teza întâi (citat mai sus – n.red.)”, prevede proiectul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.