Analistul IDC, Ryan Reith consideră că anul acesta va fi 'un enorm an de tranziţie pentru piaţa smartphone', în condiţiile în care ritmul de creştere va înregistra cea mai puternică scădere din istorie. Chiar şi aşa un număr de 1,2 miliarde de smartphone-uri vor fi livrate anul acesta la nivel global.

Tendinţa de diminuare a ritmului de creştere va continua şi în următorii ani astfel că potrivit IDC în 2018 livrările de smartphone-uri vor înregistra o creştere anuală de doar 6,2%.

Pe măsură ce pieţele mature, precum America de Nord şi Europa, devin saturate şi ritmul global de creştere încetineşte, producătorii de dispozitive şi operatorii de telefonie mobilă au început deja să caute mijloace pentru a vinde hardware pe toate pieţele, inclusiv pe cele emergente. În consecinţă, IDC estimează că va avea loc o scădere rapidă a preţurilor, astfel că la nivel mondial preţul mediu de vânzare a unui smartphone va scădea până la 260 de dolari în 2018 de la 335 de dolari în 2013.

De asemenea, IDC nu se aşteaptă să existe modificări importante în clasamentul sistemelor de operare pentru smartphone-uri. Sistemul Android dezvoltat de Google ar urma să rămână în poziţia de lider, cu o cotă de piaţă de 76% în 2018, în scădere de la o cotă de 78,9% în 2014, urmat de sistemul iOS al celor de la Apple care îşi va păstra cota de piaţă la nivelul de 14,4% până în 2018. În schimb, cota de piaţă a sistemului Windows Phone ar urma să crească până la 7% în 2018 de la 3,9% în prezent, în timp ce cota BlackBerry va scădea la 0,3% de la 1% în prezent.

Pentru ai încuraja pe utilizatori să-şi înlocuiască telefoanele cu noi modele, Apple, producătorul telefoanelor iPhone, a creat aparate cu ecrane mai mari, în timp ce alţi producători precum grupul sud-coreean Samsung Electronics, fabricantul telefoanelor marca Galaxy, au început să ofere şi alte dispozitive precum ceasurile conectate la Internet.

Sursa: Agerpres