Vânzările retailerilor americani au scăzut în iunie pentru a doua lună consecutiv, ca urmare a încasărilor reduse ale dealerilor auto şi benzinăriilor, evoluţia fiind o nouă dovadă a încetinirii redresării economice din Statele Unite, în ultimele câteva luni.

Departamentul pentru Comerţ a anunţat un declin de 0,5% al vânzărilor de retail, după scăderea de 1,1% înregistrată în luna mai. Analiştii anticipau o scădere de 0,2%.

Informaţia se alătură unei serii de date economice slabe, între care vânzările reduse de case şi activitatea sub aşteptări a fabricilor, care sugerează încetinirea redresării economice, mai devreme decât s-a anticipat.

„A avut loc o uşoară atenuare a consumului, dar situaţia nu indică în mod necesar o dublă recesiune ci mai degrabă o evoluţie ciclică”, a declarat Kevin Flanagan, analist la Morgan Stanley Smith Barney din Purchase, New York.

Informaţiile privind consumul au influenţat negativ indicii bursieri futures din SUA şi cotaţia dolarului faţă de euro. Faţă de iunie 2009, vânzările de retail au urcat cu 4,8%.

SURSA: Mediafax