Graţie cererii venită din ţările emergente şi, într-o mai mică măsură, lansării noului sistem de operare Windows 8 al Microsoft, vânzările mondiale de PC-uri ar urma să crească cu 4,4% în acest an până la 368 milioane de unităţi. Cu toate acestea, Gartner estimează că 2013 va fi un an mai bun, vânzările de PC-uri urmând să depăşească pragul de 400 milioane unităţi, conform Agerpres.

"Livrările de PC-uri văr rămâne la un nivel slab în 2012 pe măsură ce piaţa calculatoarelor personale se chinuie să ofere un nou nivel de inovaţie pe care consumatorii îl doresc în dispozitivele pe care le cumpără. Principala întrebare este dacă Windows 8 şi ultrabook-urile vor veni cu oferte atrăgătoare care să-i facă pe consumatori să fie din nou interesaţi de PC-uri", a declarat directorul de cercetare de la Gartner, Ranjit Atwal.

După ce mai mulţi ani a înregistrat o creştere anuală de două cifre, industria PC-urilor a încetinit în ultimii ani la un ritm de creştere de o singură cifră. Analiştii susţin că de vină este atât încetinirea economică dar şi apetitul consumatorilor pentru noile dispozitive mobile de genul iPad.

Recent grupul Apple a dezvăluit o nouă versiune a tabletei iPad, care ar urma să propulseze producătorul computerelor Mac spre noi recorduri.