Potrivit cifrelor comunicate miercuri de SMMT, în iunie 2016, lună în care a avut loc Referendumul la care Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană, vânzările de autoturisme noi au scăzut cu 0,8% în ritm anual până la 255.766 unităţi. În topul celor mai bine vândute modele se află Ford Fiesta, Vauxhall Corsa, Ford Focus şi Volkswagen Golf. Luna trecută, în Marea Britanie au fost înmatriculate 1.957 autoturisme Dacia, în scădere cu 23,79% faţă de 2.568 unităţi în luna iunie 2015, scrie Agerpres. 

În schimb, în primele şase luni ale acestui an piaţa autoturismelor noi a înregistrat o creştere de 3,2% până la o cifră record de 1,420 milioane unităţi, cea mai bună performanţă înregistrată vreodată în primul semestru. 

"Este mult prea devreme să stabilim dacă rezultatul referendumului a avut un impact asupra pieţei auto. Primele şase luni am asistat la o cerere puternică până la un nivel record însă fără îndoială piaţa s-a răcit în al doilea trimestru. Este important ca Guvernul să ia măsuri pentru a restabili încrederea în economie şi a evita o contracţie a pieţei în lunile următoare", a afirmat directorul general al SMMT, Mike Hawes, potrivit Agerpres. 

Agenţia de evaluare Fitch a avertizat marţi că cel mai probabil vânzările de autovehicule noi vor scădea în Marea Britanie din cauza încetinirii ritmului de creştere a economiei şi a diminuării încrederii consumatorilor.