Vânzările de apartamente noi din Bucureşti au scăzut de aproximativ şase ori în primul trimestru al anului în curs, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Astfel, dacă în primele şase luni din 2008 au fost vândute 3.000 de apartamente noi, în prima parte din acest an numărul acestora a scăzut la 515.

Comparativ cu al doilea semestru al anului trecut, când au fost vândute 600 de locuinţe noi, scăderea a fost 0-35906-tabel2.jpgde 15%.

„Scăderea vânzărilor ar fi fost şi mai mare fără aportul a câtorva proiecte care, chiar şi în această perioadă dificilă, au reuşit să înregistreze vânzări record – o medie de 10 unităţi pe lună-, practicând politici de preţ şi modalităţi de plată atractive”, se arată în studiul Colliers.

Preţurile la apartamentele noi au scăzut cu 12%

Dacă pe anasamblul celor şase luni de la începutul anului, piaţa a fost caracterizată de o activitate foarte restrânsă, preţurile au fost singurele care au înregistrat modificări substanţiale.

Astfel, acestea s-au micşorat în medie cu 12% pe segmentul apartamentelor noi, ajungând la o medie de 1.415 euro pe metru pătrat construit sau 1.685 euro, TVA inclus. Scăderea a fost însă cuprinsă între 4 şi 32%, mai pronunţate fiind în cel de-al doilea trimestru.

Acest lucru a fost determinat de atitudinea dezvoltatorilor care se tem ca nu pot vinde locuinţele râmase neocupate. O parte dintre aceştia au apelat chiar la metode inovative de plată, care să ajute clienţii ce nu au acces la finanţare.

Stocul de apartamente a crescut cu 42%

0-35905-tabel1.jpgStocul de apartamente noi din Capitală a crescut în prima jumătate a anului la 6.700 de unităţi, în creştere cu 42% faţă de nivelul înregistrat la finalul anului 2008.

„Aşadar, piaţa rezidenţială a fost afectată de criza economică într-un moment în care dezvoltatorii urmau să culeagă roadele de pe urma numărului record de proiecte începute în 2006 şi 2007. Efectele crizei s-au resimţit în oferta de proiecte rezidenţiale începând cu a doua jumătate a anului 2008, când 12 dintre proiectele lansate în timpul acelui an au fost amânate în mod oficial. Primul semestru al anului 2009 a continuat această tendinţă, însă într-un ritm mai scăzut, doar două proiecte fiind amânate în această perioadă”, mai susţin realizatorii studiului.

În consecinţă, pe piaţă au mai rămas 37 de proiecte, cu un total de 14.500 de apartamente. Dintre acestea, 7.600 de unităţi – 6.600 în fază de proiect şi 1.000 finalizate – sunt încă disponibile pentru vânzare.

Dacă sunt luate in considerare şi un număr de aproximativ 3.500 de apartamente care au fost vândute către investitori şi sunt oferite pe piaţă pentru revânzare, oferta disponibilă de apartamente noi pe piaţa din Bucureşti ajunge la 11.100 de unităţi.

Preţurile se vor stabiliza iar vânzările vor creşte

Potrivit Colliers, în a doua jumătate din acest se va observa o creştere a vânzărilor, ca urmare a scăderii cererii şi a programului „Prima Casă”. Cu toate acestea, impactul proiectului guvernamental va fi limitat pe segmentul apartamentelor noi, care au preţuri peste limita garantată, însă ar putea duce la o corecţie a preţurilor.

De asemenea, până la finele anului preţurile se vor stabiliza iar trendul descendent se va opri.

Studiul Colliers mai arată că până la finele anului urmează să fie livrate încă 6.200 de locuinţe noi.