Cererea pentru energie electrică, cu livrarea pentru ziua următoare, din Germania, cea mai mare piaţă din Europa, a atins cel mai ridicat nivel de după data de 23 noiembrie, înregistrând o creştere de 11%, până la 58,85 euro pentru un megawat oră. De asemenea, pe piaţa din Franţa, a doua piaţă din Europa, cererea pentru energie electrică a crescut cu 13%, până la 64,25 euro pentru un megawat oră. Consumul de energie electrică ar putea ajunge la un nivel record de 98.900 megawaţi în ziua de 7 februarie, precedentul record de 96.710 megawaţi fiind înregistrat în data de 15 decembrie 2010.

Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, cea mai mare companie de gaze naturale din Polonia, a redus livrările către trei clienţi industriali în timp ce Gaz-System SA, compania care operează sistemul de conducte de gaze, a anunţat că va cere guvernului să elibereze o parte din rezervele de stat pentru a stabiliza sistemul. Valul de frig a condus la creşterea consumului de gaze naturale în Polonia până la aproximativ 65 milioane metri cubi pe zi, cu 41% mai mare decât consumul mediu înregistrat în luna decembrie.

În Ungaria, guvernul de la Budapesta a cerut companiilor de utilităţi să nu îşi întrerupă serviciile către cei care nu îşi pot plăti facturile. EDF Demasz, divizia locală a grupului francez Electricite de France, a anunţat că până la data de 12 februarie nu va întrerupe furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici care nu şi-au plătit facturile.

La rândul său România a fost obligată să majoreze importurile de gaze naturale după ce consumul a crescut cu 20% şi se aşteaptă că va continua să crească în luna februarie, a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei, Claudiu Stafie.

De asemenea, cotaţia grâului a atins cea mai ridicată valoare din ultimele patru luni pe fondul îngrijorărilor că frigul din unele regiunii ale Mării Negre ar putea afecta recoltele. La Chicago Board of Trade, cotaţia unui bushel de grâu cu livrare în luna martie a crescut cu 14% până la 6,75 dolari, cel mai ridicat preţ înregistrat după data de 21 septembrie 2011.