BCR Leasing a finanţat, anul trecut, bunuri în valoare de 138 milioane de euro, în scădere cu 70% faţă de 2008, şi a intrat pe pierderi pentru prima oară de la începutul activităţii, în anul 2001, potrivit datelor financiare care vor fi discutate de acţionarii Băncii Comerciale Române în 22 aprilie.

În 2009, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România, piaţa de leasing a scăzut cu 72% faţă de 2008, la 1,33 miliarde euro, în funcţie de valoarea bunurilor finanţate, pe fondul căderii Produsului Intern Brut.

„Profitabilitatea companiei a fost afectată de creşterea semnificativă a costurilor de risc. Anul financiar 2009 este primul exerciţiu financiar încheiat cu pierderi”, se precizează în document, fără alte precizări.

În 2008, profitul net al BCR Leasing s-a ridicat la 40,62 milioane de lei, comparativ cu 29,56 milioane de lei în urmă cu trei ani.

„În acest an este aşteptată stagnarea pieţei de leasing din România. În acest context, BCR Leasing intenţionează să îşi menţină cota de piaţă actuală, estimată la 9,4% la finele anului 2009, şi să se concentreze în continuare pe consolidarea politicilor de management al riscului şi menţinerea unei bune calităţi a portofoliului existent”, se menţionează în document.

BCR Leasing este controlată de Banca Comercială Română în proporţie de 92,14%, în timp ce Financiara SA, o companie a grupului BCR, deţine 7,39%, restul revenind mai multor persoane fizice.

SURSA: Mediafax