Valentin Lazea, economiştul şef al BNR susţine că România trebuie să găsească alternativă la modelul de creştere economică bazată pe consum, care s-a dovedit nesustenabil.

„Pe viitor, creşterea economică a României va trebui să se bazeze, în termeni relativi, mai puţin pe consum – model care s-a dovedit a fi nesustenabil – şi mai mult pe investiţii şi pe export net”, a spus Lazea în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Finaciar Bancari din România.

El a subliniat că, pentru ca acest lucru să se întâmple, toate politicile monetară, fiscală, de pensii şi salarii, structurale vor trebui să conlucreze în sensul limitării creşterii necontrolate a consumului, stimulării economisirii interne şi, pe această cale, şi a investiţiilor, dar şi stimulării exportului, inclusiv a celui de de servicii, gen turism şi transporturi.

El a afirmat că preţul pe care România l-a plătit pentru consumul mare a fost deficitul de cont curent mare.

„Statele care trăiesc pe datorie vor fi analizate de investitori dacă nu îşi schimbă modelul economic înspre exporturi nete”, a precizat economistul.

România nu va deveni un exportator net, dar poate să aibă un deficit de cont curent de 4 – 5% din PIB, iar statul trebuie să se bazeze, în termeni relativi, mai mult pe investiţii şi export net, şi mai puţin pe consum, consideră Valentin Lazea, economist-şef al BNR.

„Nu cred că România va deveni un Singapore al Estului, adică să fie exportator net. Nu cred acest lucru, dar este posibil să avem un deficit extern de 4 -5%, iar anul acesta s-a demonstrat că acest lucru este posibil”, a spus Lazea.

Lazea a precizat că ideile prezentate sunt personale şi nu reprezintă BNR.