De asemenea, autoritatea de supraveghere a pieţei de capital l-a sancţionat cu o amendă de 5.000 de lei şi pe şeful departamentului tranzacţionare şi vânzări instrumente financiare în cadrul BCR, Valerian Ionescu, tot în legătură cu tranzacţiile cu produse structurate emise de Erste Bank.

Fostul director al BVB a fost sancţionat pentru că BCR, în calitate de furnizor de lichiditate (market maker) pentru produsele emise de Erste Bank, a încălcat, în perioada iunie 2011 – ianuarie 2012, parametrii aplicabili furnizorilor de lichiditate în 136 de cazuri, conform analizei efectuate de BVB la solicitarea CNVM.

‘Pentru încălcările menţionate este responsabil domnul Valentin Ionescu (…) care deşi putea şi trebuia să prevină faptele menţionate, nu a făcut-o’, precizează CNVM.

Potrivit CNVM, situaţiile în care BCR nu a respectat prevederile Codului BVB au fost comunicate autorităţii pieţei de capital ulterior solicitării acesteia, încălcându-se astfel regulamentul CNVM.

Reprezentantul BCR, Valerian Ionescu, a fost sancţionat pentru că BCR nu a informat în timp util investitorii cu privire la disfuncţionalităţile de ordin tehnic înregistrate şi nu a transmis investitorilor informaţiile relevante necesare în efectuarea tranzacţiilor – nu a notificat BVB cu promptitudine disfuncţionalităţile tehnice întâmpinate, nu a notificat BVB imediat remedierea situaţiei, nu a actualizat cotaţiile ferme în maximum cinci minute de la retragerea acestora.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a solicitat CNVM la începutul lunii februarie să investigheze tranzacţiile cu unele produse structurate emise de Erste, după ce fostul Consiliu de Administraţie al BVB a invocat o serie de probleme la revocarea lui Valentin Ionescu din funcţia de director general.
SURSA: Agerpres