Sezonul de vară este aici și mulți se pregătesc deja de vacanțe. Unde merge fiecare este foarte important cănd vine vorba de cheltuirea economiilor făcute.

Experții au compus în această privință o listă cu cele mai exotice și accesibile locații, care demonstrează că nu trebuie cheltuite chiar toate economiile pentru a te bucura de o vacanță de vis. Tot ce rămăne de făcut este să alegeți locația care va atrage cel mai mult.

 

Cu o cultura diversă, rădăcini mayașe dar si un aer colonial, Guatemala reprezintă un loc de aventură pentru orice călător. O excursie în orașul Antigua este neapărat necesară. Odată capitala Guatemalei, străzile pline de viață din Antigua sunt străjuite de trei vulcani. Cel mai fascinant este ”Volcán de Fuego”, care fiind încă activ și scoate neîntrerupt fum. Acest oraș este cu siguranță cel mai atractiv din America Centrală, mai ales că a fost inclus și pe lista UNESCO de patrimoniu mondial (World Heritage Site).

O zi perfectă în Antigua începe la ”De La Gente”, unde împreună cu un localnic, vei avea ocazia să vezi întregul proces de preparare a cafelei, de la boabă la delicioasa ceașcă de cafea. Pasul următor pe care-l recomandăm este o vizită la ”Mercado Artesanal” pentru a putea cumpăra țesături specifice, genți sau pături. Pentru cea mai bună priveliște asupra orașului este recomandat să mergeți la ”Cerro San Cristobal”, un restaurant bio. Cât timp așteptați pregătirea mesei puteți să va plimbați prin grădinile unde sunt crescute toate ingredientele necesare mesei comandate.

După masă mergeți la ”Hobbitenango”, o replică de sătuc hobbit, care se află la 30 de minute de Antigua. Aici se desfășoara o serie întregă de activități recreative precum călăritul sau trasul cu arcul. De asemenea există și un bar care servește bere locală dar și prepară cocktailuri.

Cel mai bine puteți să incheiați ziua la restaurantul Welton care servește atât mancare tradițională cât și internațională. Atmosfera este una romantică, lumânările și piscina acoperită de petale de trandafir contribuind perfect.

Pentru cei care doresc să vadă și viața de noapte a orașului pot merge la Ulew, un lounge amenajat în interiorul unei clădiri vechi.

Și poate cea mai bună veste este că toate cele descrise mai sus au costat mai puțin de 100 de dolari.

 

În timp ce sute de mii de turiști vizitează Cancun în fiecare an, Tulum este mult mai accesibil ca preț, mai puțin aglomerat și poate chiar mai frumos. Pentru 60 de dolari pe noapte se poate sta la ”Casa de Piedra”, chiar în centrul orașului. Puteți mânca burrito și nu numai atât la ”Burrito Amor” cu aproximativ 4 dolari sau puteți mânca și trei feluri cu doar 15 dolari la ”La Chula”.

Puteți trăi cel mai frumos apus de soare ”Kin Toh” la o masă suspendată precum un cuib de păsări, totul doar pentru o băutură achiziționată de la bar. De asemenea puteți să vă relaxați pentru mai puțin de 10 dolari înotând la ”Casa Cenote” sau ”Gran Cenote”.

În continuare puteți vedea cum trăiau vechii mayași vizitând ruinele din Tulum sau luați lecții gratis de salsa la ”La Zebra” în serile de duminică. Bineînțeles vă puteți relaxa pe numeroasele plaje publice și admira oceanul sau la clubul de pe plajă ”Coco Tulum” pentru 20 de dolari.

În încheiere puteți să vă bucurați de un masaj de două ore, toate pentru o sumă mai mică de 120 de dolari.

 

Cel mai atractiv lucru despre Porto este accesibilitatea. Pentru sume mai mici de 25 de dolari puteți să mancați cinci feluri de mâncare!

Alt punct atractiv pentru fanii Harry Potter este pur și simplu să exploreze orașul care a inspirat celebra serie. Atmosfera locală, numeroasele activități în aer liber, clădirile cu arhitectură inedită dar și râul brăzdat de poduri pe care poți poposi penetru a admira priveliștea contribuie la o experiență de neuitat.

În prima zi este recomandat să vă alaturați unui tur gratis oferit de companii precum ”Porto Walkers” care oferă informații prețioase. Este o metodă simplă să cunoașteți orașul înainte de a merge singuri în explorare și vei descoperi astfel locuri minunate pe care nu le vei găsi singur.

Restaurantul ”Porta 4” este de menționat. Un local micuț cu exact patru mese pentru clienți. Aici puteți servi vin, mai multe feluri de mâncare preparate artistic, cu multă măiestrie de bucătar și desert cu 25 de dolari. Porto este locul ideal pentru gurmanzi!

 

Groenlanda este o națiune autonomă în cadrul Regatului Danemarcei și este un paradis al aventurierilor. Cu 17 orașe și 16 sate, populația mai mică de 60 de mii de locuitori locuiește pe cea mai mare insulă necontinentală de pe glob.

Cei care iubesc aventurile în natură vor putea experimenta o mulțime de lucruri precum tururi prin sălbăticie pentru a vedea animalele în habitatul lor natural, drumeții, pescuit, vânătoare sau chiar mersul cu caiacul.

În timpul verii balenele vin adesea foarte aproape de malulurile din ”Nuuk” și ”Ilulissat”. Iubitorii de muzică și sport pot participa la numeroasele concerte și evenimente fără să cheltuiască vreun ban.

Cei pasionați de drumeții și mersul cu cortul în natură vor găsi numeroase locuri unde pot face acest lucru. Se pot vizita mici sate unde puteți discuta cu pescari, vânători și afla de la aceștia despre istoria Groenlandei.

 

Capitala Croației, cu farmecul specific unui oraș european, este destul de departe de fanaticii ”Game of Thrones” care năvălesc în zonele de coastă și se dovedește a fi un oraș foarte animat fără a fi neapărat aglomerat.

O multitudine de cafenele stăjuiesc străzile de piatră ale orașului iar pentru a vizita majoritatea locurilor importante nici nu este nevoie să cheltuiți vreun ban, de la ”Trg Bana Jelacica” (centrul orașului), la piața Dolac sau tradiționalele salve de tun la turnul ”Lotrascak” până la uimitorul cimitir ”Mirogoj”.

O masă la ”Brokenships Bistro” nu ar fi o idee rea iar o vizită la neobișnuitul muzeu de alături poate completa experiența. În drumul prin oraș nu uitați să vă opriți pentru a admira biserica Sf. Marcu, grădina botanică, Catedrala din Zagreb, Poarta de Piatră dar și numeroasele parcuri și arta de stradă. O călătorie de doar un dolar cu funicularul este de menționat și pentru faptul că este cel mai scurt funicular din lume.

La ”Rougemarin City” vă puteți potoli foamea, urmată de un pahar sau două de cocktail la ”Swanky Monkey Garden”. O cameră de hotel la prestigiosul ”Hotel Esplanada” din Zagreb ajunge să coste 125 de dolari pe noapte deci aveți grijă să rezervați din timp dacă nu aveți alte alternative.

 

Tările scandinave sunt extrem de scumpe dar dacă decideți sa vizitați una dintre ele în timpul verii optați pentru Finlanda. Este cea mai ieftină dintre ele iar orașe precum Helsinki, Stockholm, Oslo și Copenhaga ar trebui să fie printre opțiuni.

Un motiv pentru a vizita Finlanda este pentru că este cea mai ”fericită” țară din lume. Pentru doi ani la rând, ”țara celor o mie de lacuri” a fost desemnată cea mai fericită țară conform Națiunilor Unite.

De vizitat vă stau la dispoziție peste 40 de parcuri naționale, catedrale, castele și chiar ”Satul lui Moș Crăciun”. Pentru a face economie puteți să savurați ”blinis” un fel de clătite rusești sau căutați magazine care vând kebab.

În ceea ce privește cazarea se pot găsi camere sub 120 de dolari pe noapte. O cameră dublă cu baie comună și mic dejun inclus ajunge la 49 de dolari pe noapte. O cameră cu paturi duble și vedere asupra orașului la ”Holiday Inn” din Helsinki pornește de la 111 dolari pe noapte.

 

  • Scoția

Țara este plină de frumuseți ale naturii , lacuri, văi, munți pitorești și nenumărate locuri de descoperit (orașe animate, castele, distilerii de wiskey, parcuri naționale și oportunități pentru drumeție).

Printre locurile de menționat sunt drumeții pe traseele dintre ”Glencoe” și ”Isle of Skye”, vizitarea castelelor ce se poate face pe gratis în anumite locații sau contra cost pentru sume modice, relaxarea pe plaja ”Balmedie” sau un tur al distileriei de wiskey Glencoyne ce costă 15 doalri și include și degustare. Cei pasionați de plimbări cu bicileta pot face acest lucru prin închirierea unei bicilete la ”Outfit Moray” pentru o plimbare pe cărările de pe coastă.

În ceea ce privește pasionații de artă aceștia își pot satisface curiozitatea prin vizitarea galeriilor din Edinburgh și Glasgow dar și în magazinele de antichități din Stockbridge.

Mâncarea în Stonehaven poate fi asgurată la ”Bay Fish & Chips” unde se servesc mâncăruri de pește proaspăt la prețuri începând de la 5 dolari. Lăngă Glencoe vă puteți opri la ”The Laroch” pentru o masă delicioasă la prețuri decente.

Din punct de vedere al cazării exista mai multe opțiuni. Pentru un pret acceptabil puteți sta în castelul vechi din secolul XII, ”Wardhill Castle”. Acest castel este și locul unde Rose Leslie și Kit Harington din ”Game of Thrones” au celebrat nunta. Este un castel imens, așezat pe un teren predominat de pădure, iar costul unei nopți se învârte în jurul valorii de 78 de dolari de persoană.

 

Denumită și leagănul civilizației, Etiopia are o istorie bogată dominată religie cu peste 30 de mii de biserici. Reprezintă de asemenea și cea mai accesibilă destinație din lume cănd vine vorba de banii. Peisaje dramatice, contrastante abundă, de la câmpii aride pănă la lanțuri de lacuri care ajung să fie vizibile și din spațiu.

Există o largă varietate de animale, păsări și activități asociate. Exemple sunt babuinii ”Gelada” care pot fi vazuți doar în Etiopia sau cele peste 850 de specii de păsări. Vizitați ”Lalibela” pentru a vedea biserici care datează încă din secolul al XIII-lea sau descoperiți ”Axum”, un oraș vechi de 3000 de ani.

Explorați valea ”Omo” unde puteți vizita grupuri tribale care trăiesc așa cum au trăit și în urmă cu mii de ani. Faceți o drumeție pe munții din nordul Etiopiei și munții ”Simien”, una dintre cele mai spectaculoase zone din Africa. Vedeți depresiunea ”Denakil” cu peisajul său lunar, care este și cel mai jos și călduros loc de pe pământ. O călătorie cu barca pe lacul ”Tana”, sursa marelui râu Nil, este de asemenea recomandată.

În privința cazării, hotelul ”Haile Gebrselassie” face parte dintr-un lanț de hoteluri cu prețuri accesibile, ce aparține medalistului cu aur la Olimpiada cu același nume. Pentru mai puțin de 10 dolari puteți mânca tradițional ”injera”, o plăcintă cu legume și carne.