Cel puțin, așa arată un studiu realizat de compania MementoBus. Potrivit acesteia, primele rezervări pentru minivacanța de 1 Decembrie, au fost realizate în urmă cu două luni, dar sunt și turiști care au achiziționat bilete în ultimul moment. În funcție de destinația aleasă tarifele medii sunt cuprinse între 6,6 și 10 euro de persoană pe sens. Cursele pentru unele orașe din România pornesc chiar și de la 1,2 euro de persoană/sens. Dacă în restul anului cele mai aglomerate rute sunt cele spre Craiova, Pitești, Slatina, Constanța sau Iași, în această săptămână a crescut interesul turiștilor pentru orașele Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca și Tulcea.

Studiul arată că majoritatea celor care preferă să plece în vacanță cu autocarul sunt în mare parte studenți și tineri cu vârste de până la 25 de ani cu venituri modeste, dar și seniori de peste 50 de ani cu venituri mici. Datorită curselor turistice cu autocarul pentru mai multe destinații multe dintre orașele din România devin mult mai accesibile turiștilor cu venituri medii care nu dețin o mașină, dar și celor care nu pot suporta costul unui bilet de avion.

Această minivacanţă îi îndeamnă pe cei mai mulți români să se orienteze către destinaţii mai apropiate, din ţara noastră. La mare căutare sunt locaţiile de pe Valea Prahovei, Poiana Braşov, Bran-Moieciu sau staţiunile balneare (Băile Felix, Băile Herculane, Covasna, Sovata).  Pentru un pachet de 3 nopți de cazare cu mic-dejun tarifele pornesc de la 500 de lei/persoană, tarif extrem de avantajos pentru cei care preferă vacanțele cu autocarul și care optează adesea pentru cazare în cadrul hotelurilor low-budget sau în pensiuni.

"În această perioadă a anului sunt foarte căutate deplasările cu autocarul din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Chiar dacă unii dintre turiști au automobile, mulți dintre ei aleg autocarul pentru a evita să conducă în condiţii de zăpadă, viscol sau polei", a declarat Marius Pandel, CEO Christian Tour & Memento Bus.

Potrivit studiului, turiștii preferă și vacanțele cu autocarul în Europa, optand pentru deja vestitele Piete de Crăciun organizate în capitalele europene, dar și în orașe celebre de pe bătrânul Continent. Cele mai căutate pachete complete sunt "Piaţa de Crăciun la Viena", pentru care tarifele pornesc de la numai 149 euro de persoană, "Piaţa de Crăciun Viena şi Budapesta" – de la 195 euro, dar și "Piaţa de Crăciun Praga-Viena-Dresda", de la 199 euro. Pachetele au fost special gândite pentru mini-vacanţa de 1 Decembrie şi includ 3 nopţi de cazare cu mic dejun, transport cu autocarul și ghid însoţitor din partea agenţiei.