Crăciunul și Revelionul scot din țară cei mai mulți români la final de an. Indiferent de destinație, relaxarea primează.

Farmecul vienez al Crăciunului este surprins perfect în Rathausplatz (Piaţa Primăriei din Viena), care se transformă într-un tărâm de poveste, motiv pentru care atrage anual milioane de turiști din toate colțurile lumii, inclusiv români. La standurile tradiționale turiștii vor putea cumpăra cadouri, decoraţiuni pentru bradul de Crăciun, dulciuri şi băuturi calde. Pentru a completa tabloul de vis, pomii din parcul ce înconjoară primăria sunt împodobiţi şi strălucesc într-o mare de lumină. Nu departe de acest loc este satul de Crăciun din Maria-Theresien-Platz, de unde turiștii pot admira și cumpăra artă populară tradițională. Publicul tânăr vizitează, cel mai adesea, satul de Crăciun din Alten. Târgurile enumerate sunt doar câteva dintre cele mai frumoase ale Austriei și unul dintre motivele de a vizita Viena în prag de sărbători. Pentru acest sezon, potrivit agențiilor de turism, aproximativ 10.000 de români vor petrece Crăciunul și Revelionul în Austria. Ca pachet turistic, Crăciunul la Viena este unul dintre cele mai avantajoase, tarifele pornind de la puțin peste 250 de euro pentru patru nopți. Tot de poveste sunt și târgurile din Germania, cu precădere cele din orașele din nordul Bavariei. Nurnberg, de exemplu, atrage peste două milioane de turiști în această perioadă. Tarifele la cazare de Crăciun nu sunt piperate, pentru un turist, trei nopți la patru stele costând aproximativ 258 de euro (ofertă Perfect Tour). Dacă vorbim de târguri de Crăciun ce nu trebuie ratate, menționăm și Stuttgart.

Altfel de revelioane

Privind oferta turoperatorilor, mulți ar spune că au apus vremurile în care românii își petreceau Revelionul doar în Austria și Bulgaria. Avem chartere variate, către destinații care până de curând păreau un vis frumos, pachete în Asia și sejururi în insule. Adică, orice, pentru oricine.

Cu siguranță, surpriza sezonului este charterul către Mauritius, introdus anul acesta de Prestige Tours. Mai mult, este un zbor fără escală, operat de Tarom, și reprezintă de asemenea o premieră. Cel mai accesibil tarif pornește de la 2.500 de euro, însă, indiferent de preț, cel puțin 200 de români vor ajunge în paradisul exotic anul acesta de Revelion.

Cine nu ar vrea să facă safari și plajă la Oceanul Indian în primele zile ale lunii ianuarie? S-au întrebat probabil și turoperatorii când au decis să includă în oferte și chartere către Kenya și anul acesta, după ce în 2012 s-au dovedit a fi un pariu de succes. Tot Prestige Tours este agenția care le va organiza, iar tarifele au fost păstrate la nivelul anului trecut. Cel mai ieftin pachet pornește de la 2.450 de euro pentru șapte nopți cu pensiune completă la hoteluri de patru și cinci stele.
Tot exotic este și Revelionul în Singapore, promovat anul acesta pentru prima oară. Pentru 1.200 de euro, turistul primește un sejur de opt zile, care include și o excursie de o zi în Malaezia (ofertă Interra Travel).

Pe pârtie, cu bogații lumii

În timp ce mulți români pasionați de sporturile de iarnă iau drumul Austriei sau al Bulgariei, unii conaționali cu bani aleg stațiunile de lux ale Europei și pârtiile Alpilor pentru o ieșire la schi. Chalet-uri cochete care ascund luxul, servicii de concierge, mâncare de stele Michelin și parteneri de schi despre care citești în paginile revistelor de business. Într-un cuvânt, exclusivism. Acest lucru se caută, ținând cont de faptul că agențiile de turism primesc din ce în ce mai multe solicitări pentru sejururi în Alpii Franței și destinații precum Courchevel, recunoscută drept una dintre cele mai scumpe stațiuni din lume. În astfel de zone, diferența stă în detalii. Privite mai de aproape, restaurantele sunt clasificate cu stele Michelin, iar magazinele poartă sigla Hublot, Armani, Cartier, Bulgari etc. Skipassul pentru o zi costă 44 de euro, iar echipamentul se închiriază cu 35 de euro. O noapte de cazare poate costa mii de euro, dar închirierea unui apartament pentru patru sau șase persoane, de Revelion, costă 1.522 – 1.942 de euro (ofertă directbooking.ro).

REVELION 2014

VIENA Un sejur de 5 zile costă 389 de euro. Sunt incluse biletele de avion, cazarea la 3 stele cu mic dejun, transferurile și turul orașului. Suplimentar se plătesc taxele de aeroport și cina festivă, care costă 120 – 150 de euro, fără băuturi incluse (ofertă Paralela 45).  

DUBAI Tarifele de Revelion pornesc de la 753 de euro pentru sejururi la 4 și 5 stele (Christian Tour).

MADEIRA Cel mai spectaculos foc de artificii are loc pe insula portugheză. De Revelion, sejurul de șapte nopți costă 799 euro (Interra ).

Acest articol a apărut în Suplimentul de Turism realizat de Capital și a fost distribuit cu ediţia print numărul 45 a revistei Capital din săptămâna 11-17 noiembrie 2013