În mare parte, pentru sărbătorile pascale, concediile au fost contractate, astfel încât oferta de last minute a agențiilor de turism nu abundă în promoții. Există totuși pachete avantajoase pentru întârziați. Fără îndoială, cele mai ieftine sejururi sunt pentru Bulgaria, acestea pornind de la aproximativ 50 de euro pentru două nopți de cazare, în regim all inclusive.
„Pentru aceste două vacanțe, cel mai bine se vând pachetele fără transport inclus. De asemenea, astfel de sejururi sunt achiziționate nu cu foarte mult timp înainte, tocmai datorită faptului că se optează doar pentru contractarea cazării“, spune Lucia Morariu, președintele touroperatorului Eximtur. Potrivit acesteia, cele mai căutate destinații sunt Bulgaria, Cipru, Spania, chiar orașele din vestul Europei, datorită accesibilității zborurilor low cost.
„Spre deosebire de 2011, înregistrăm o creștere de 25% a vânzărilor“, declară Lucia Morariu, menționând că dezghețarea pieței vine la pachet cu diversificarea ofertelor, atât în general, cât și în particular, la capitolul sejururi de Paște, respectiv de 1 Mai.   
De toate pentru toți
Indiferent de ofertă, bulgarii îi primesc pe români cu băutură, ouă roșii și cozonaci. Cele mai multe oferte last minute sunt pentru Nisipurile de Aur, dar cu puțin noroc se pot găsi locuri și la Nessebar, Obzor sau Constantin și Elena. Și dacă tarifele pentru weekendul de Paște pornesc de la câteva zeci de euro, cele mai scumpe nu depășesc 150 de euro pentru trei nopți de cazare, la patru stele, în regim all inclusive. „Pe destinațiile externe, pachetele medii sunt de 100-150 de euro pentru câteva zile. În România, pachetul mediu este de 90-95 de euro pentru trei zile“, spune Lucia Morariu.
Cine preferă Israelul pentru sărbătorile pascale are oferte last minute cu prețuri medii de 400 de euro pentru șapte nopți de cazare. Agențiile specializate în pelerinaj au pregătit deja pachete în acest sens, ce-i drept, destul de piperate. Spre exemplu, un pelerinaj care cuprinde Israel, Iordania și Egipt îl costă pe turistul credincios peste 1.000 de euro,  durata călătoriei fiind de 12 zile. Cazarea se face în unități de trei și patru stele, în regim demipensiune.
Dacă pentru pachetele de Paște românii s-au organizat relativ din timp,  pentru cele de 1 Mai, „bătălia“  abia începe. Cele mai bune oferte, și preferatele românilor, sunt pentru litoral. În topul preferințelor conaționalilor se numără stațiunile de la Marea Neagră, Băile Felix, respectiv stațiunile balneare din Ungaria. La cinci stele, oferta pe litoralul românesc ajunge și la 1.200 de lei, tariful fiind valabil pentru două nopți de cazare pentru două persoane, cu pensiune completă. Același pachet, la un hotel de două stele, costă 260 de lei, cu mențiunea că este inclus doar micul dejun. La vecinii bulgari, un pachet la cinci stele, all inclusive, poate fi achiziționat cu 185 de euro.
Pentru cei care preferă spa-urile, oferta ungurilor este de luat în calcul: tariful pentru două nopți cu demipensiune, cazare la patru stele, pornește de la 104 euro.

150 de lei este tariful mediu pentru o noapte de cazare la o pensiune de pe Valea Prahovei, în perioada ce cuprinde 1 Mai.