Coaliţia PSD-ALDE pare dispusă să facă orice pentru a o scoate din joc pe aceasta. “Artileria grea” a Guvernului de la Bucureşti încearcă pe toate căile să o scoată din joc pe Kovesi în încercarea acesteia de a ajunge procuror şef European.

Primul care a aruncat nuclear a fost liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae. Acesta a anunţat că România este dispusă să se retragă din Parchetul European. Această mutare ar bloca-o pe Kovesi care nu ar mai putea ocupa nicio funcţie. La vârful Parchetului European poate fi ales doar un procuror dintr-un stat membru al EPPO.

Şi europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, cea care mai vrea un mandate în Parlamentul European a spus că o asemenea idee ar putea să fie viabilă.

„Este foarte posibil, dar nu e cazul. Teoretic orice stat poate sa renunte la acest mecanism, nu are niciun suport in tratatul european, este un mecanism de cooperare consolidată, nimeni nu te da afara daca nu cooperezi, este o inventie institutionala. Probabil ca se va vedea in primii ani care sunt efectele reale. Se crede ca aceste institutii vor fi eficiente, eu nu cred. Dar daca in viziunea UE se doreste sa se ofere publicului o imagine a unei insitutii preocupate de banii lui, va fi doar o institutie energofaga si ineficienta”, a spus Nicolai la Antena 3.