O analiză rapidă a sondajelor arată un Klaus Iohannis cu un nivel de încredere în jurul a 45%. Acesta nu a reușit în cei cinci ani de mandat nici să-și creeze fani, nici anti-fani, astfel că șansele lui de a depăși 50% încă din primul tur sunt minime. Actualul președinte nu stârnește nici strop de emoție, nici pozitivă, nici negativă. Norocul lui a fost că niciun alt lider nu a ieșit din pluton, astfel că a defilat în această campanie practic fără adversar. Este o premieră pentru România. Niciodată în istoria țării noastre nu a mai existat o asemenea situație. Va fi interesant de urmărit cum se va comporta Klaus Iohannis în cel de-al doilea mandat, când practic nu va mai avea nicio miză electorală. Va redeveni primul turist al țării sau se va îndrepta în sfârșit spre popor? În acest moment are mari șanse să redevină șeful statului.

Lupta pentru locul 2 este cât se poate de strânsă. Viorica Dăncilă se află practic la egalitate cu Dan Barna. Cel care va pierde dintre cei doi își va încheia practic și cariera politică. PSD se bazează pe electoratul clasic, disciplinat, care votează roșu indiferent de numele scris pe foaia de vot. Însă acest electorat nu este chiar atât de mare. În realitate este cu mult mai mic decât zona pe care o acoperă USR-PLUS, doar că publicul acestei alianțe este mult mai imprevizibil decât cel al social democraților. Și nu se știe dacă va ieși sau nu din casă. Vremea se anunță frumoasă, iar asta joacă în favoarea lui Dan Barna.

Dacă se va impune Viorica Dăncilă, atunci Klaus Iohannis poate intra deja în vacanță pentru că alegerile sunt ca și câștigate de el, dintr-un singur tur. Dacă va ajunge, însă Dan Barna în turul 2, lucrurile se complică mult, iar două săptămâni vor fi suficiente pentru răsturnări spectaculoase de situație generate de scenarii bine puse la punct, care vor prinde contur la momentul potrivit. Echipa Iohannis va trebui în sfârșit să se întrebuințeze pentru a bifa victoria.

Tocmai pentru că Dan Barna are în continuare mari șanse să-i ia fața Vioricăi Dăncilă, a reintrat în scenă Alexandru Cumpănașu, cel fără de studii, dar remunerat cu vreo 30.000 de euro din bani publici, pe lucrări de „fundație”. Nu trebuie uitat că cei care l-au propulsat pe unchiul Alexandrei Măceșanu în zone cheie au fost reprezentanți de vază ai serviciilor secrete, trași pe margine astăzi. Fotografiile în care apar toți umăr la umăr sunt grăitoare.

Lipsit de orice urmă de umanitate și de scrupule, Alexandru Cumpănașu a ieșit public să spună că a găsit-o pe Luiza Melencu în Italia, scuipând practic pe memoria celor două victime ale celui mai oidios criminal pe care l-a avut România, Gheorghe Dincă.

Viorel Cataramă, un alt candidat fantomă la alegerile prezidențiale, a ieșit și el public să transmită că filmulețul cu care defilează astăzi Cumpănașu drept dovadă că Luiza ar fi în viață îi aparține și că l-a primit de la investigatorii plătiți chiar de el. Acesta susține că fata din clip nu este Luiza, iar DIICOT confirmă același lucru. Nici mama nu-și recunoaște copilul în filmulețul care a fost deja difuzat pe Antena 3.

Alexandru Cumpănașu a revenit la televizor și pe rețelele de socializare cu același mesaj al campaniei sale, anti-mafia, anti-anti, urcându-se peste cadavrele nepoatei sale și ale Luizei Melencu, tocmai pentru a mai fura ceva voturi de la Dan Barna și a-i face culoar Vioricăi Dăncilă. Greu de crezut că i-a ieșit jocul murdar, în care el este de altfel doar un pion. Oricum ar fi, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României pare că nu se simte prea bine din punct de vedere psihic, iar privirea lui în gol este îngrijorătoare, la fel ca și ieșirile nervoase din ultima perioadă.

Cine va ajunge în turul 2? Dan Barna sau Viorica Dăncilă. În acest moment nimic nu este clar și depinde enorm de armele pe care le vor scoate mâine USR-iștii, care trebuie să depună eforturi intense pentru a-și convinge electoratul să voteze.