Românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate. Acest lucru se va aplica de la 1 ianuarie iar cine nu va respecta obligativitatea va scoate din buzunar chiar și 20 de mii de lei.

Pe de altă parte, reprezentanții firmelor de salubrizare susțin că măsura este nerealistă și nu poate fi pusă în practică.

Potrivit legii, în gospodării și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare, nu vor mai fie aruncate în același recipient cu alte resturi. Ci vor trebui colectate separat, așa cum se întâmplă cu hârtia și plasticul.

Societățile de salubrizare vor fi obligate să preia aceste deșeuri pentru a fi transformate în compost pentru agricultură. Cine nu va respecta noua lege va fi amendat! Cu minim 400 de lei cetățeanul și cu până la 20.000 de lei societățile comerciale.

Cu toate acestea, pentru a fi aplicată, în fiecare județ trebuie spă existe cel puțin o stație de compostare. Există în țară câteva, dar în unele dintre marile orașe nu există. Spre exemplu, Bucureștiul nu are una și nici Ilfovul.

Marian Tudor, primarul localității Vidra, Ilfov a susținut că împreună cu Ministerul Mediului a făcut un proiect în care va construi o stație de compost pentru resturi vegetale și gunoiul de grajd.

„Acolo ar putea să aducă orice cetățean, orice rest vegetal din gospodăria proprie, de unde produce legumele”, a spus edilul pentru Digi24.

Dan Ceaușescu, director societate de salubrizare este de părere că termenul de 1 ianuarie 2021, este nerealist, este mai degrabă utopic.

„România să pună-n practică această nouă fracție de deșeuri, tot fluxul și prelucrat, are nevoie de peste 5 milioane de pubele, are nevoie de câteva sute de mașini. Nu există mai departe facilitățile. Respectiv stațiile de compost care să preia și să prelucreze aceste tipuri de deșeuri. Aceste deșeuri organice ajung până la 50% din cantitatea de deșeuri generate de populație”, a punctat acesta.