“Ecranul albastru al morții” ( n.red. în engleză Blue Screen of Death,) este un mesaj de eroare afișat de sistemele de operare Microsoft Windows. Erorile de tip ecran albastru pot apărea dacă o problemă serioasă determină ca sistemul de operare Windows  să se închidă sau să repornească în mod neașteptat. Sistemul afişează mesajul „Windows a fost închis pentru a preveni deteriorarea computerului”. Aceste erori pot fi cauzate atât de probleme de hardware, cât și de probleme de software și pot fi dificil de depanat.

Cu  Windows 8, Microsoft încearcă să ofere utilizatorilor o experienţa total nouă, chiar şi când vine vorba de erori. Astfel, ecranul albastru a fost decorat cu un emoticon trist. (vezi video).

Odată cu prezentarea făcută în cadrul Windows Build, Microsoft a anunţat şi lansarea platformei Windows 8 Developers Preview, care este o  versiune pre-beta a sistemului de operare. Există trei variante, una pentru developeri şi două pentru preview, menite să familiarizeze utilizatorul Windows cu noua interfaţă.

Pentru a testa platformele de preview Windows 8 calculatorul trebuie să îndeplinească anumite cerinţe precum: procesor de 1 GHz sau mai rapid minim 1 GB RAM pentru 32 bit sau 2 GB RAM pentru 64 bit, minim 16 GB (32-bit) sau 20 GB (64-bit) spaţiu pe hard-disk şi DirectX 9 cu driver WDDM 1.0.

<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/OEaxqJMnXNo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>