Chestionarul anual “Online Wellbeing” al F-Secure arata ca majoritatea respondentilor sunt inca ingrijorati in privinta utilizarii cartilor de credit pe Internet. In general oamenii se simt mai in siguranta facand tranzactii prin online banking decat atunci cand folosesc cartea de credit pentru cumparaturi online. Un foarte mic procent, de 7%, dintre parinti considera ca, atunci cand folosesc Internetul, copiii lor sunt in siguranta.

F-Secure a anuntat rezultatele chestionarului anual “Online Wellbeing”. Acest chestionar – realizat de un organism neutru la cererea F-Secure, pe utilizatori de internet intre 20 si 40 de ani, in USA, Canada, Marea Britanie, Franta, Germania – si pentru prima data – in Italia, India si Hong Kong, a testat cat de constienti sunt respondentii de amenintarile online de securitate in ceea ce-i priveste pe ei si pe copiii lor.

50% dintre respondenti sunt increzatori in legatura cu siguranta lor atunci cand folosesc online banking. Totusi, doar 6% dintre respondenti se simt in siguranta sa faca cumparaturi utilizand carti de credit online.

Web surfing si phishing prin email

Atacurile de phishing arata ca un email de la o banca bine cunoscuta, care in realitate este o pacaleala pentru obtinerea de informatii personale. In medie 54% dintre respondenti se simt destul de increzatori sau foarte increzatori ca nu vor fi pacaliti de un atac de phishing primit pe email.

Totusi, 27% dintre respondenti nu sunt siguri daca pot depisa sau nu emailurile de tip phishing. In Hong-Kong 26% dintre respondenti considera ca nu pot detecta emailurile de phishing. Desi in alte tari, cum ar fi in Marea Britanie (68%), Canada (60%), si Itala (67%) respondentii sunt mult mai increzatori in capacitatea lor de a depista astfel de emailuri.

Copiii si Internetul

In centrul proiectului “Online Wellbeing” al companiei F-Secure se afla securitatea familiei atunci cand se utilizeaza Internetul. Parintii sunt din ce in ce mai ingrijorati in ceea ce priveste protectia copiilor lor de continut necorespunzator, inclusiv pornografie si imagini violente.

Referitor la afirmatia: “Copiii mei sunt in siguranta cand folosesc Internetul”, peste o treime dintre respondentii din toate tarile intervievate nu au putut nici sa infirme nici sa fie de acord cu aceasta afirmatie. Marea majoritate (54%) a respondentilor nu au fost de acord cu afirmatia. Doar 2% (total de acord) dintre respondentii din India sunt de parere ca atunci cand sunt online, copiii lor sunt in siguranta. In Germania 69% nu sunt deloc de acord, si nu sunt de acord cu afirmatia.

Online banking

Surprinzator, respondentii se simt mai in siguranta in privinta online banking-ului decat atunci atunci cand isi folosesc cartea de credit pentru a face cumparaturi pe internet. In toate cele 8 tari chestionate majoritatea a fost de acord ca sunt in siguranta in timpul tranzactiilor de online banking. Tarile cele mai increzatoare sunt Franta (62%) si SUA (63%), dar in Germania 39% din respondenti inca nu au incredere in online banking. Per total 31% din toti respondentii inca sunt nesiguri in privinta securitatii datelor lor.

Acest chestionar a fost realizat de o organizatie neutra in decembrie 2008, pe 2019 utilizatori de Internet, cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, in SUA, Canada, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, India si Hong Kong. Au fost aproximativ 200 de respondenti din fiecare tara. F-Secure a pus o serie de intrebari de baza despre securitatea online si, folosind o scara Likert, a rugat respondentii sa dea note in functie de cat de increzatori sunt de securitatea activitatilor lor pe Internet.