PNL pare că nu are nicio șansă să treacă noul Guvern Orban în Parlament. Cei de la USR pun condiții imposibile liberalilor în schimbul voturilor din Parlament. Partiul lui Dan Barna vrea alegeri anticipate imediate și anunță susținerea noului Executiv doar dacă acesta va avea răspunderi limitate și dacă își asumă un mandat limitat. Anticipatele ar trebui să fie organizate imediat după alegerile prezidențiale

Dar acestea nu sunt singurele condiții pe care le impun cei de la USR. Formațiunea lui Dan Barna vrea ca Executivul să-și asume schimbarea legii și organizarea alegerilor locale în două tururi. Acest lucru s-ar putea întâmpla prin irdonană de Urgență sau asumarea răspunderii în Parlament.

De asemenea, USR mai cere votarea inițiativei fără penali, dar anticipatele reprezintă mărul discordiei sau cel mai greu lucru de înfăptuit. Trebuie să pice două guverne în Parlament, iar acest lucru nu poate ține doar de PNL. Și majoritatea parlamentarilor PSD trebuie să voteze, iar social democrații nici nu se gândesc la această mutare.