Ursula von der Leyen recunoaște greșelile din campania de vaccinare europeană. Cum se apără șefa Comisiei Europene

Ursula von der Leyen recunoaște greșelile din campania de vaccinare europeană. Șefa Comisiei Europene apără totuși principiile de bază după care a fost gândită imunizarea cetățenilor europeni.

Ursula von der Leyen recunoaște greșelile din campania de vaccinare europeană. Trebuie precizat că șefa Comisiei Europene se confruntă cu numeroase critici, în ultima vreme.

Înclusiv Parlamentul german și-a exprimat, prin vocea mai multor reprezentanți, nemulțumirile legate de întârzierile apărute în livrările de doze din partea producătorilor cu care a încheiat contracte Executivul european.

Ursula von der Leyen recunoaște greșelile din campania de vaccinare

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut miercuri că s-au făcut greşeli în strategia de vaccinare a UE, dar a apărat în acelaşi timp principiile de bază ale acesteia, relatează DPA şi Reuters.

„Am întârziat prea mult cu aprobările”, a spus şefa executivului comunitar în Parlamentul European, cu ocazia unei dezbateri privind strategia de vaccinare a UE.

„Şi poate că am fost prea siguri că ceea ce am comandat va veni cu adevărat la timp”, a adăugat ea.

”Știinţa a surclasat industria”

„Am subestimat dificultatea legată de producţia în masă. Într-un fel, ştiinţa a surclasat industria”, a spus Von der Leyen.

Cu toate acestea, şefa Comisiei Europene a apărat decizia de a opta pentru o autorizare condiţionată de punere pe piaţă, şi nu pentru pentru o aprobare de urgenţă a vaccinurilor în UE.

„Nu poate exista niciun compromis atunci când e vorba de injectarea unei substanţe active biologic unei persoane sănătoase”, a spus ea.

Cele trei-patru săptămâni suplimentare necesare pentru acest proces au fost o investiţie esenţială în a insufla încredere publică, potrivit şefei executivului european, chiar dacă acest lucru a încetinit acum campania de vaccinare în UE.

Von der Leyen a mai precizat că au fost livrate 26 de milioane de doze de vaccin şi că, până la sfârşitul verii, ar trebui ca 70% din populaţia adultă a UE să fie vaccinată.

Nemulțumirile statelor membre au fost însă mari și vocal exprimate. În timp ce Italia ia în calcul să dea în judecată Pfizer, Ungaria a luat situația în mâinile proprii și a importat doze de vaccin din Rusia și China.