Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a condamnat luni arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut ”eliberarea sa imediată”, se arată într-un comunicat al executivului UE.

Potrivit sursei citate, este așteptată o anchetă concretă cu privire la atacul asupra vieții lui Aleksei Navalnîi. Totodată, Ursula von der Leyen susține că toată situația va fi monitorizată ”îndeaproape”.

”Condamn arestarea lui Aleksei Navalnîi ieri (duminică – n.r.) de autorităţile ruse, la sosirea sa în Rusia. Autorităţile ruse trebuie să-l pună în libertate imediat şi să-i garanteze siguranţa.

Detenţia opozanţilor politici contravine angajamentelor internaţionale ale Rusiei. Aşteptăm în continuare o anchetă completă şi independentă cu privire la atacul asupra vieţii lui Aleksei Navalnîi. Vom monitoriza situaţia îndeaproape”, a subliniat Von der Leyen într-un comunicat.

Canada este de acord cu Ursula von der Leyen

Și Canada este de acord cu precizările făcute de șefa Comisie Europene. Țara a reclamat duminică eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, considerând “inacceptabilă” arestarea lui la întoarcerea în Rusia, după ce a primit îngrijiri în Germania pentru o presupusă otrăvire, notează AFP.

“Canada condamnă ferm arestarea lui Aleksei Navalnîi la sosirea lui la Moscova”, a subliniat într-un mesaj pe Twitter noul şef al diplomaţiei de la Ottawa, Marc Garneau.

Totodată, el a mai precizat că situația este inacceptabilă și se cer o serie de explicații.

“Autorităţile ruse trebuie să îl elibereze imediat. Este inacceptabil şi vom continua să cerem explicaţii în legătură cu otrăvirea lui”, a adăugat ministrul.

De menționat este faptul că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. În ciuda faptului că ştia că ar putea fi arestat la sosirea în Rusia, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital din august anul trecut după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.