Următoarele două tranşe din împrumutul de la FMI, de 1,718 miliarde şi, respectiv, 1,409 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST) ar urma să intre în rezerva BNR în lunile septembrie şi decembrie, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI, publicat miercuri.

Din totalul de 11,443 miliarde de DST-uri (echivalentul a 12,95 miliarde de euro sau 17,07 miliarde dolari la momentul anunţului privind ajungerea la un acord pentru un împrumut stand-by), pe care România le va primi conform înţelegerrii cu FMI, în 2010, în rezerva BNR vor intra patru tranşe, în martie (766 milioane DST), iunie (768 milioane DST), septembrie (769 milioane DST) şi decembrie (769 milioane DST).

Ultima tranşă din împrumutul de la FMI, de 874 milioane de DST, este programată pentru martie 2011, informează Mediafax.

DST este unitatea de cont a FMI, în care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un DST este cotat în prezent la aproximativ 1,1 euro.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern a fost aprobat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington în 4 mai, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, a fost disponibilă imediat şi a intrat la rezervele BNR.

Prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană va intra în România la începutul lunii iulie.

SURSA: Mediafax