Georgia este în pericol

Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei de Relații Externe a Parlamentului din Georgia atrage atenția, într-un interviu pentru Adevărul, asupra dinamicii de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre, un spațiu marcat atât de conflicte înghețate cât și de războiul ruso-ucrainean.

Samkharadze a declarat că în ceea ce privește procesul integrării europene, Georgiei i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în decembrie 2023, cu condiția finalizării pe parcursul anului 2024 a etapelor relevante sau a celor nouă pași, așa cum se prevede în recomandarea emisă de Comisia Europeană. El a adăugat că odată îndeplinite aceste condiții, Georgia va putea trece la următoarea etapă și anume deschiderea negocierilor de aderare.

Georgienii așteaptă deschiderea negocierilor de aderare

Referitor la momentul actual, a menționat că se lucrează intens la implementarea cerințelor venite de la Bruxelles. Se speră că, până la finalul anului, Consiliul European va decide deschiderea negocierilor de aderare.

El spune că, realist vorbind, ar dura aproximativ 5-6 ani ca Georgia să implementeze toate reformele necesare integrării, să își armonizeze complet legislația. Și să îndeplinească toate standardele și criteriile privind obținerea calității de membru al UE. A estimat că un termen realist pentru aderarea la UE ar fi anul 2030. A subliniat că pentru realizarea acestui obiectiv este necesar ca în regiunea lor să existe pace și stabilitate.

Nikoloz Samkharadze
SURSA FOTO: Facebook

Rusia nu acceptă în preajma sa membri NATO sau UE

Oficialul georgian spune că Rusia nu acceptă ca țările cu care se învecinează să aibă calitatea de membri NATO sau UE.

„Cred că pentru Federația Rusă, calitatea de stat membru al NATO și UE este un lucru inacceptabil atât în ceea ce privește Georgia cât și Ucraina, deoarece Rusia nu dorește ca acest două țări să aibă o politică externă independentă. Prin urmare, nu contează că este vorba despre NATO sau UE, aderarea oricăreia dintre cele două state va fi văzută de Rusia drept o amenințare la propriile obiective. De aceea, credem că UE dar și NATO ar trebui să fie foarte active în vederea respingerii dreptului de veto al Rusiei privind extinderea NATO sau a UE.

La momentul actual, cu toții suntem de acord că nu există și nu putem vorbi de securitate în zona Mării Negre. În situația ideală în care o arhitectură de securitate regională ar fi posibilă, aceasta ar trebui să aibă la bază principiile fundamentale ale dreptului internațional, și anume respectarea suvernanității și integrității teritoriale a fiecărei țări, referindu-ne aici la integritatea teritorială a Moldovei, a Georgiei, a Azerbaidjan, a Armeniei și a Ucrainei. Aceste conflicte nu ar mai exista în regiune dacă comunitatea internațională și chiar Federația Rusă ar fi de acord să respecte aceste principii. Cu toate acestea, știm cu toții că Rusia, din păcate, nu vede principiul integrității teritoriale a statelor drept unul dintre principiile fundamentale ale dreptului internațional și l-a încălcat în permanență în ultimii 30 de ani” a spus georgianul.

Rusia ar putea declanșa un nou război

Nikoloz Samkharadze spune că preocuparea Rusiei este aceea de a-și extinde zona de influență asupra teritoriilor și regiunilor din vecinătate. El a subliniat că nimic nu s-a schimbat în politica externă a Rusiei încă de pe vremea Imperiului Rus. Samkharadze a adăugat că cei din Occident care credeau la începutul anilor ’90 că, odată cu disoluția Uniunii Sovietice, noul stat al Federației Ruse va deveni un stat european. Care nu va urmări extinderea influenței, s-au dovedit a fi foarte naivi. El a menționat că generații de politicieni georgieni au avertizat statele occidentale cu privire la iminența agresivității Rusiei, însă, din păcate, nu au fost ascultați la acel moment, iar acum s-a dovedit că aveau dreptate. Samkharadze a remarcat că Rusia a atacat Georgia, acum atacă Ucraina și a speculat asupra țării care ar putea urma.

„Într-adevăr, suntem foarte îngijorați de evoluția conflictului în Ucraina. Dacă Rusia reușeste să câștige războiul, ne temem că Georgia va fi următoarea țintă în contextul strategiei sale de restaurare a sferei de influență în întregul spațiu fost sovietic. Vorbim de un spațiu în cadrul căruia Georgia joacă un rol important dat de poziția sa strategică centrală în Caucaz, făcând joncțiunea dintre Caucazul de Sud și Caucazul de Nord. De asemenea, Georgia este foarte importantă și pentru că este o poartă de legătura cu țările din Asia Centrală, țări fără ieșire la mare – cu excepția Rusiei – a căror singură legătură cu Europa este prin intermediul Georgiei. De aceea, luând în considerare toate aceste atuuri strategice ale Georgiei, ne temem că Rusia, dacă ar câștiga războiul cu Ucraina, se va îndrepta către noi” a mai spus Samkharadze.