Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a promis aseara in fara Congresului ca va face tot ce-i sta in putinta pentru salvarea producatorilor americani de automobile aflati in dificultate.

Motivul este unul cat se poate de simplu: „Tara care a inventat automobilul nu poate sa-l abandoneze”, conform declaratiilor presedintelui american.

La sfarsitul anului trecut, Congresul  a deblocat sume impresionante pentru sprijinirea companiilor General Motors si Chrysler, insa acestea s-au dovedit a fi insuficiente.

Ford nu a cerut deocamdata fonduri publice, insa expertii considera ca e o chestiune de timp pana cand constructorul va ajunge sa bata la poarta administratiei americane.

UPDATE: „Ani intregi de decizii gresite si recesiunea globala au adus constructorii americani in pragul falimentului”

Presedintele SUA, Barack Obama a declarat ca marii constructori auto americani sunt in continuare vinovati de „practici proaste”, insa a promis ca va ajuta crearea unei industrii auto retehnologizate si regandite.

Remarcile presedintelui Obama, facute in fata Congresului au luat forma unei evaluari sumbre a problemelor (in principal economice) cu care se confrunta tara, insa a declarat: „Vom reconstrui, ne vom reveni, iar Statele Unite ale Americii vor deveni si mai puternice ca pana acum”.

In ceea ce priveste industria auto, Obama a mentionat ca oricine poate observa cum ani intregi de decizii proaste si recesiunea globala au impins constructorii auto in pragul falimentului.

„Nu ar trebui, si nici nu ii vom proteja pe acestia de propriile lor greseli”, a spus Barack Obama, care a a adaugat ca in schimb, este adeptul retehnologizarii si reconfigurarii industriei auto americane, astfel incat aceasta sa poata face fata concurentei si mai ales, sa castige batalia cu aceasta.

„Milioane de locuri de munca depind de acest lucru. Comunitati intregi depind de industria auto, iar natiunea care a inventat automobilul nu poate intoarce spatele acestei probleme”, a mai adaugat presedintele SUA, Barack Obama.

UPDATE 2:

La numai o zi dupa ce presedintele Obama a declarat ca automobilul s-a nascut in America, purtatorul de cuvant al diviziei americane a grupului Daimler i-a atras atentia ca ar trebui sa caute putin prin manualele de istorie.

„Daimler a inventat automobilul. Daca unii spun ca americanii sunt parintii automobilului sunt fie prost informati sau superficiali” a declarat Han Tjan, purtatorul de cuvant al diviziei americane a Daimler.

  • In Libraria Congresului exista mai multe lucrari despre istoria automobilului, din care reiese clar ca primul automobil construit vreodata este cel al lui Karl Benz realizat in colaborare cu Gottlieb Daimler, cu 3 roti (1885). Ulterior, un automobil cu 4 roti a fost realizat de Daimler si Wilhelm Maybach in 1886. Compania creata s-a numit Daimler-Benz, iar acum Daimler.

 

  • Cei doi frati din Massachusetts Charles si Frank Duryea au construit un automobil in 1893, considerat inceputul industriei auto americane. Primele automobile Ford au vazut soseaua abia in 1896.

Purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki, a incercat sa dreaga busuiocul, dar a reusit sa adanceasca si mai mult gafa lui Obama, sustinand ca fratii Duryea sunt parintii automobilului. Ulterior a adaugat ca presedintele nu a vrut decat sa ii incurajeze pe americani sa nu uite bogata lor traditie in industria auto si ca este mai putin important cine si cand a inventat automobilul.

Gafa lui Obama nu este chiar de proportiile celei „semnate” de vice-presedintele Al Gore. Acesta, in 1999, cand era inca in functie, s-a laudat ca este nici mai mult nici mai putin decat…parintele internetului!