Venit în faţa Parlamentului pentru a prezenta un set de soluţii anticriză, premierul Emil Boc a declarat că măsurile respective sunt tot aceleaşi pe care le-a mai prezentat şi după dezbaterea în guvern a bugetului de stat. El a trasat cele trei linii directoare ale planului:

– stimularea creşterii economice
– protecţia socială
– relansarea creditării

Măsurile concrete care se vor lua vor fi următoarele:

– alocarea a 20% din buget pentru investiţii, în principal în infrastructură. La acest capitol premierul a evocat sumele alocate pentr diverse centuri de ocolire a unor municipii, precum şi programele de construcţie de autostrăzi (Transilvania sau Autostrada Soarelui pe segmentul final Cernavodă-Constanţa) sau reparaia acestora (Bucureşti-Piteşti). În total vor fi 10,2 miliarde euro alocaţi.

– achitarea plăţilor restante din anul trecut

– menţinerea cotei unice de impozitare

– capitalizarea CEC şi Eximbank pentru stimularea prin creditare a activităţii economice, în principal exportatoare

– extindere programului Rabla atât la vechimea maşinii, suma alocată cât şi numărul de autovehicule permis

– includerea în bugetul consolidat al statului a veniturilor instituţiilor publice

UPDATE

Premierul a precizat că „această perioadă este una destul de grea pentru economie, iar din acest motiv trebuie să avem în vedere şi măsuri de protecţie socială pentru cei cu o situaţie dificilă”. Din acest motiv, setul său de măsuri anti-criză include şi o serie de modificări cu impact direct asupra categoriilor sociale defavorizate:

– instituirea pensiei minime sociale de 350 lei (până în octombrie cuantumul va fi de 300 lei), decizie ce vizează 1,2 milioane de persoane

– compensarea cu 90% a preţului medicamentelor pentru cei cu pensii de până la 600 lei

– facilităţi la plata contribuţiilor sociale atât pentru angajat cât şi pentru angajator pentru perioada şomajului tehnic

– sprijinirea formării profesionale a şomerilor

– adăugarea în anul curent a încă trei luni în plus la plata ajutorului de şomaj

– îngheţarea salariilor demnitarilor în acest an

Pentru a prezenta totuşi o noutate, premierul a declarat că, în pluis faţă de aceste măsuri deja prezentate la începutul anului, guvernul pe care îl conduce va mai realiza un proiect unic al salarizării, pentru a face ordine în diversele sporuri şi bonusuri pe care le încasează în prezent bugetarii. Tot referitor la bugetari, Boc a declarat că intenţionează să restrângă administraţia publică, pentru a avea un aparat mai flexibil, prima măsură în acest sens fiind desfiinţarea Cancelariei Primului-ministru, instituţie creată de Adrian Năstase în timpul mandatului său, cu atribuţii care se suprapuneau peste cele ale Secretariatului General al Guvernului.

UPDATE2: Propunerile opoziţiei

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a prezentat şi el în faţa plenului Camerelor Reunite un set de măsuri anti-criză, care consideră că ar fi mai potrivite decât cele pe ale lui Emil Boc. Acestea sunt:

– reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 15%

– reducerea TVA de la 19% la 15%

– reducerea contribuţiilor sociale cu două puncte procentuale faţă de nivelul din decembrie 2008

– suplimentarea proiectelor mari de investiţii

– cooperarea cu Comisia Europeană pentru obţinerea de cât mai multe fonduri europene

Prin comparaţie cu actuala coaliţie care susţine necesitatea unui deficit bugetar mic, fostul premier liberal consideră că tocmai în această perioadă se poate avea un deficit bugetar mare, pentru favorizarea investiţiilor şi a sprijinirii creşterii economice.

Citiţi şi:
Măsurile bugetare anti-criză