Ramura nucleară a industriei energetice ruse a fost deschisă investitorilor, atat autohtoni cat si straini. Sau mai bine zis, mai ales straini, avand in vedere faptul ca in perioada sovietica, domeniul nuclear era un secret de stat bine pazit. Un exemplu in acest sens este faptul ca explozia de la Cernobil a fost facuta publica dupa cateva zile, din cauza amplorii evenimentului.

Adjunctul primului-ministru, Serghei Ivanov, a declarat la forumul international ATOMCON-2008 ca „in afara de investitiile statului in domeniu, asteptam si investitii private. Sectorul nuclear rusesc este de azi inainte deschis la cooperare”. El a adaugat ca una dintre prioritatile Moscovei in domeniul energetic este construirea de noi centrale nucleare. „Modalitatile de utilizare ale energiei atomice in scopuri pasnice sunt practic nelimitate. Trebuie sa avem doar tehnologia moderna care sa ne garanteze siguranta”, a adaugat el.

UPDATE: Prezent la aceeasi intrunire, directorul Agentiei Nucleare Ruse (Rosatom), Serghei Chirienko a precizat ca Rusia este pregatita la randul ei sa investeasca in programele nucleare ale altor tari. „Suntem gata sa investim in constructia de centrale nucleare in afara tarii, sa impartim riscul si sa vindem eletricitate”, a adaugat el.