Fondul de investiţii Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), administrat de Enterprise Investors, a preluat integral reţeaua de discount Profi, cu 65 de magazine, printr-o tranzacţie de 66 de milioane de euro.

Tranzacţia presupune preluarea a 100% din acţiunile companiilor Profi Rom Food, Albinuţa Shops şi DT Logistic de la firma Duna Waiting Participation. Operaţiunea se va finaliza în urma aprobării Consiliului Concurenţei, a anunţat într-un comunicat fondul de investiţii.

Pentru această investiţie, Enterprise Investors a colaborat cu o echipă de manageri experimentaţi din domeniul retailului.

“Enterprise Investors consideră Profi ca fiind o oportunitate de investiţii foarte atractive, compania urmând să fie dezvoltate prin continuarea îmbunătăţirii operaţiunilor şi, de asemenea, prin deschideri de noi magazine”, a declarat, într-un comunicat, Crisitan Nacu, partener la Enterpirse Investors.

 

În cadrul tranzacţiei, Profi Rom Food a fost asistat de PricewaterhouseCoopers şi RTPR Allen & Overy, iar cumpărătorul de Ernst & Young şi Schoenherr şi Asociaţii.

 

UPDATE: Fostul director general Kaufland va conduce reţeaua Profi

 

Conducerea reţelei de magazine de discount va fi preluată de Gunther Grieb, care a mai fost director general al operatorului de hipermarketuri Kaufland România şi director financiar al reţelei de bricolaj Obi.

„Credem că putem asigura performanţe excelente pentru Profi în ciuda acestei perioade pline de provocări, şi putem să creştem valoarea companiei. Obiectivul nostru este să dublăm numărul de magazine în câţiva ani”, a comentat Gunter Grieb, viitorul director general executiv al Profi.

 

Profi Rom Food, înfiinţată în 2000, deţine franciza Profi pe piaţa românească, deţinută de retailerul franco-belgian Louis Delhaize, care mai deţine reţeaua de hipermarketuri Cora.

 

Compania operează 65 de magazine în 47 oraşe, în special în Transilvania. Retailerul a intrat în Capitală prin achiziţia, în 2007, a reţelei de magazine Albinuţa de la retailerul Maxima LT din Lituania, rebranduite ulterior în Profi, pentru care a plătit 8 milioane de euro.

 

Reţeaua Profi a înregistrat anul trecut vânzari totale de 440 milioane de lei (150 milioane euro) în 2008 şi estimează pentru acest an o creştere a afacerilor cu aproape 40%, pâna la 600 milioane de lei.

 

Artima, o altă tranzacţie în retail a Enterprise Investors 

 

Enterprise Investors este activă pe piaţă din 1990. Firma administrează şapte fonduri de private equity şi venture capital care totalizează 1,7 miliarde euro. EI a realizat până în prezent investiţii de 220 de milioane de euro în sectorul de retail.

 

Între 2004 şi 2007, Enterprise Investors, prin intermediul Polish Enterprise Fund V, a mai investit în România în lanţul de supermarketuri Artima, pe care l-a cumpărat de la omul de afaceri Florentin Banu cu 21 milioane de euro pentru a-l vinde trei ani mai târziu retailerului francez Carrefour pentru 55 milioane de euro. 

Te-ar putea interesa și: