Pe data de 5 februarie, Curtea de Apel Craiova a admis recursul prin care comisionul de 3% e declarat nul de drept şi a cerut restituirea banilor cuveniţi ilegal, potrivit unui comunicat al Asociației. Suma pe care avocatul Remus Borza trebuie sa o returneze este de aproximativ 500.000 de euro, echivalentul onorariului încasat din data de 22.09.2011 până în prezent (Anexa 2).

În momentul de faţă, Uztel este în proces de reorganizare, după ce şi-a declarat insolvenţa în 2010. Societatea este administrată de un consortiu de administratori judiciari, format din Euroinsol Consulting SPRL Ploieşti, prin Alina Maer, şi Euro Insol SPRL Bucureşti, prin Remus Borza.
Conform Legii Insolvenței (85/2006) şi Planului de Reorganizare aprobat de Judecatorul Sindic, administrarea şi conducerea societaţii revin administratorului special, iar administratorul judiciar are doar rolul de supraveghere. Administratorii judiciari işi bazeaza poziţia numai pe o presupusă modificare a Planului de Reorganizare dintr-o Adunare Generală a Creditorilor, când s-a acţionat împotriva procedurilor şi legilor de organizare a unor astfel de adunări. Aceasta situaţie face obiectul unor procese care sunt înca pe rol.

UPDATE

La rândul său, avocatul Remus Borza declară că nu există nicio hotărâre prin care să fi fost obligat la plata a 500.000 de euro către societatea Uztel, aşa cum a afirmat Asociaţia ‘Uztel’ Ploieşti, acţionarul majoritar al societăţii respective, care a spus că a câştigat în mod irevocabil procesul prin care a contestat ”practica abuzivă a administratorului judiciar Remus Borza în privinţa comisioanelor încasate’.

‘Nu există nicio hotărâre judecătorească prin care avocatul Remus Borza sau Euro Insol să fie obligat să restituie vreo sumă de bani către Uztel SA, al cărui administrator judiciar este. Este binecunoscută practica Asociaţiei Uztel de a da comunicate de presă în care denigrează consorţiul de administratori judiciari cu o zi înainte să se judece o altă cale extraordinară de atac. Mâine, 14.02.2013, pe rolul Curţii de Apel Craiova se va judeca cererea de revizuire formulată de Asociaţia Uztel împotriva deciziei nr. 1339 din 18.12.2012 pronunţată de aceeaşi instanţă, prin care a fost confirmat planul de reorganizare al debitoarei Uztel, cu păstrarea conducerii la consorţiul de administratori judiciari’, precizează Remus Borza, citat de Agerpres.

Uztel are 110 ani vechime pe piaţa de utilaje petroliere, fiind privatizată în 2004. Asociaţia ‘Uztel’ Ploieşti este acţionarul majoritar al societăţii, cu un pachet de 83,84%.