Într-o declaraţie pentru televiziunea de stat, premierul grec şi-a îndemnat compatrioţii să voteze masiv NU, subliniind că respingerea ultimei propuneri a creditorilor cu o majoritate clară va permite Guvernului să fie mai bine "înarmat" să negocieze.

Alexis Tsipras, care a făcut aceste declaraţii în timp ce mii de greci participau la un miting în centrul Atenei susţinând un NU la referendum, le-a răspuns implict tututor celor care se întreabă în legătură cu viitorul său politic în cazul unei victorii a taberei DA.

"Dacă grecii vor să continue cu planuri de austeritate pentru totdeauna, ceea ce ne va împiedica să ridicăm capul, vom respecta alegerea lor, dar nu vom aplica această politică", a declarat el.

Liderul stângii radicale Syriza, s-a declarat din nou convins de faptul că aceşti creditori nu doresc ieşirea Greciei din zona euro, din cauza "costului considerabil" al unei asemenea iniţiative. "Nu cred că intenţia lor este să împingă Grecia afară din (zona) euro, ci să pună capăt speranţelor unei politici diferite în Europa", a subliniat el.

Premierul a dat asigurări că dacă aceşti creditori prezentau luni o nouă propunere acceptabilă în ochii Guvernului său, Atena ar fi rambursat aşa cum era prevăzut, marţi, la termen, suma de 1,6 miliarde de euro datorată Fondului Monetar Internaţional.

Un oficial guvernamental elen a anunţat luni că Grecia nu va onora această plată, în contextul în care creditorii au exclus orice nouă propunere sau negociere până după referendum.

"Telefonul meu rămâne deschis toată ziua. Oricine sună, răspund întotdeauna", a conchis Alexis Tsipras.


Te-ar putea interesa și: