Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui să-şi trimită acceptul scris în cursul acestei zile, după care să aibă loc o reuniune de urgenţă a Eurogrupului – miniştrii de Finanţe din zona euro.

Totuşi, există slabe indicii că Tsipras este pregătit să renunţe la poziţia de până acum, când a respins în mod repetat oferta prezentată Greciei de creditorii internaţionali – Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană – şi considerată ''umilitoare'' de către Atena.

Un oficial guvernamental grec a declarat că a ascultat cu interes ultima propunere a lui Jean-Claude Juncker, dar a precizat că ''Alexis Tsipras va vota NU duminică'', referindu-se la referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie în Grecia cu privire la oportunitatea acceptării ofertei de asistenţă financiară internaţională pentru această ţară din zona euro.

Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi a anunţat că va cumula într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului până marţi inclusiv.

Ţările care au întârziat plata datoriilor nu mai pot primi finanţare suplimentară de la FMI şi, în ultimă instanţă, pot pierde statutul de membru al organizaţiei. AGERPRES