Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru astazi un curs de referinta de 3,7028 lei pentru un euro, comparativ cu 3,6828 cat s-a inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute.

Acest nivel atins de moneda nationala in raport cu moneda unica europeana este cel mai mare din ultimele 169 de zile.

Astfel, pe data de 3 aprilie a.c. a fost stabilit un curs apropiat de cel inregistrat astazi, respectiv 3,7104 lei pentru un euro.

UPDATE:

Analistii economici pun aceasta scadere a monedei nationale pe seama deficitului extern, considerat a fi foarte mare reprezentand una dintre principalele vulnerabilitati la care este supus leul.

„Aceasta evolutie a cursului de schimb este absolut fireasca in contextul in care leul nu are din ce sa se sustina. Principalul motiv il reprezinta deficitul extern care constituie o vulnerabilitate extrema”, a declarat in exclusivitate pentru CAPITAL ONLINE analistul economic Ilie Serbanescu.

Potrivit acestuia, daca acest trend se va mentine in continuare nu este exclusa o interventie a Bancii Nationale in favoarea leului.

„Este posibil ca Banca Nationala sa intervina dar sper ca domnul Mugur Isarescu sa fie suficient de intelept incat sa nu diminueze rezerva valutara pentru ca acest lucru inseamna distrugere”, a mai spus Ilie Serbanescu.

Sursa: BNR