După ce au pichetat Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi au discutat cu oficiali guvernamentali, sindicaliştii de la Metrorex ameninţă că vor continua calendarul acţiunilor de protest până la declanşarea grevei generale dacă nu le vor fi îndeplinite revendicările.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 al Metrorex SA urmează să fie aprobat în cursul săptămânii viitoare, a declarat liderul de sindicat Ion Rădoi, în urma unei întâlniri cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Constantin Dascălu. Potrivit lui Ion Rădoi, în şedinţa de ieri a guvernului s-a aprobat doar memorandumul privind bugetul de venituri şi cheltuieli, iar în şedinţa de săptămâna viitoare se va propune şi aprobarea acestuia.

Ion Rădoi a precizat că sindicaliştii de la Metrou vor începe de la 1 noiembrie parcurgerea paşilor legali până la declanşarea grevei generale. „Vom merge pe calendarul de acţiuni pe care l-am stabilit, începând cu 1 noiembrie facem sesizarea la Camera de Muncă a municipiului Bucureşti, va avea loc concilierea, apoi greva de avertisment şi greva generală”, a precizat Rădoi.

Salarii mai mari cu 20%

Liderul sindical a spus că revendicările salariale încep de la o creştere de 20%, justificată de „creşterea productivităţii cu 33%. Nu trebuie să uităm nici de scăderea valorii leului faţă de euro şi de scăderea puterii de cumpărare, care înseamnă 28% în ultimul an”.

Până pe 15 noiembrie, conform planificării sindicaliştilor, dacă problemele angajaţilor de la Metrorex nu vor fi rezolvate, se va declanşa greva generală.

UPDATE: Ministrul Berceanu spune că sindicaliştii exagerează

Conform ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, solicitarea sindicaliştilor de la Metrorex privind creşterea salariilor este exagerată şi o discuţie legată de eventuala majorare a salariilor va avea loc la începutul anului viitor, după aprobarea bugetului companie pe anul 2010.

„Ei vor să încheie contractul colectiv pentru 2010, care nu se poate face acum, pentru că legea spune că nu se poate încheia înainte de aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli (pentru 2010, n.r.). Chiar dacă unii aşa făceau, vom discuta acest lucru la începutul anului viitor”, a afirmat Berceanu, citat de Mediafax.

Ministrul a spus că guvernul a aprobat miercuri bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex pentru anul 2009 şi le-a reamintit angajaţilor de la metrou că jumătate din fondurile companiei reprezintă subvenţii de la stat.

Metrorex ar putea ajunge la Primărie, dacă vrea Oprescu

De asemenea, ministrul Transporturilor i-a transmis primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, că poate transfera Metrorex de la MTI la administraţia locală în orice moment. „Dacă Oprescu doreşte Metrorex-ul, putem mâine dimineaţă să-l transferăm şi se poate ocupa dumnealui de aceste probleme, dacă doreşte”, a mai spus Berceanu.