Cu 189 voturi pentru şi 250 voturi împotrivă, Guvernul Lucian Croitoru a fost respins de parlamentari. Erau necesare 236 de voturi pentru a trece noul Guvern. Guvernul demis Boc va asigura în continuare administrarea ţării.

Preşedintele Traian Băsescu poate desemna un nou premier care să formeze un nou Executiv pe care să-l prezinte Parlamentului.

Constituţia nu prevede un termen până la care şeful statui trebuie să desemneze un nou premier, preşedintele Băsescu putând lăsa acest drept în sarcina preşedintelui ales pe 6 decembrie.

UPDATE
Lucian Croitoru: „Misiunea mea s-a terminat”

„Eu iau orice job în serios, am mers până la capăt, mi-am făcut datoria şi cu asta misiunea mea s-a terminat”, a spus Lucian Croitoru după anunţarea rezultatului votului. El a arătat că nu are altă perspectivă guvernamentală.

„Tehnic, un Guvern nou va putea adopta bugetul pe 2010. Nu sunt jurist şi nu mă pot pronunţa dacă demersul Parlamentului este valabil”, a mai spus Croitoru.

UPDATE 2
Ludovic Orban: „Joaca s-a terminat, domnule Băsescu!”

„Aş vrea să-i transmit preşedintelui Băsescu de ziua sa că joaca s-a terminat. Domnule Băsescu, nu mai puteţi spune că albul este negru. Făceţi-vă un cadou şi daţi României un guvern legitim sprijinit de o majoritate constituită în Parlament. Întreaga Românie aşteaptă desemnarea lui Klaus Johannis ca premier”, a spus prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.

UPDATE 3
Mircea Geoană: „Vom cere preşedintelui Băsescu desemnarea lui Klaus Johannis”

„Majoritatea şi-a spus cuvântul şi îi vom solicita şefului statului încă o dată nominalizarea lui Klaus Johannis pentru funcţia de premier. Am asistat la cronica unui eşec anunţat. Aşa cum legile fizicii funcţionează de o manieră automată, şi legile democraţiei au funcţionat astăzi în Parlamentul României”, a spus preşedintele PSD, Mircea Geoană.

El a arătat că PSD, PNL şi UDMR îi vor solicita oficial preşedintelui Traian Băsescu să îl propună ca premier pe primarul Sibiului, Klaus Johannis.

UPDATE 4
Traian Băsescu: „Nu-mi vine să mulţumesc Parlamentului pentru cadoul pe care mi l-a făcut”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la un miting în Alexandria, cu referire la votul de respingere a Cabinetului Croitoru, că „parcă îi vine să nu mulţumească” Parlamentului de cadoul pe care i l-a făcut de ziua lui şi a dat asigurări că va desemna un premier responsabil.

„Parcă îmi vine să nu mulţumesc Parlamentului pentru cadoul pe ca mi l-a făcut astăzi trântind al doilea Guvern al României. Nu are nimic, vă asigur că nu vor avea un Guvern pe care domnii Iliescu, Voiculescu şi Hrebenciuc să-l poată manevra în interesul privatizărilor pe care şi le doresc. Vă asigur că voi desemna un prim-minitsru responsabil şi în spatele căruia să nu se poată întâmpla ce-şi doresc cei despre care v-am zis mai înainte. România va avea un Guvern care să servească poporului român”,  a spus Băsescu în faţa simpatizanţilor.

Traian Băsescu a mai spus că va desemna un prim-ministru „care să lucreze pentru români, şi nu pentru propritarii trusturilor de televiziune sau pentru cei care în viaţa de zi cu zi manipulează preşedinţi de partide”.