Relaţiile politice şi economice dintre România şi Statele Unite se consolidează, a spus preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea pe care a avut-o cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

Cei doi oficiali au discutat mai bine de o oră şi jumătate la Palatul Cotroceni, iar vicepreşedintele american a spus că „a fost o întâlnire serioasă şi onestă”.

Preşedintele Traian Băsescu a arătat că discuţiile s-au purtat pe marginea mai multor subiecte, de la investiţiile americane în România, proiectul P8 care vizeaza conducta Constanţa – Trieste, colaborarea energetică din cadrul proiectului terminalului de gaze lichefiate de la Constanţa, până la tema securităţii şi colaborării în domeniul militar.

„Susţinem proiectul creării unei conducte de tranzit în România”, a spus vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

Pacea şi securitatea nu sunt gratis

Principala temă de discuţie dintre cei doi oficial pare a fi fost colaborarea militară. „Securitatea şi pacea nu sunt gratis, ele costă. Împărtăşim punctul de vedere al SUA că securitatea în interiorul NATO este indivizibilă”, a spus Băsescu.

Vicepreşedintele american a ţinut să mulţumească poporului român pentru colaborarea militară.
„Trupele dvs se descurcă excelent în Afganistan, în zone extrem de periculoase, cu provocări foarte multe. Trupele noastre sunt mândre să lupte cu militarii români. Apreciez sustinerea Guvernului român pentru noul proiect al scutului antirachetă. Vom renunţa la rachetele cu rază lungă şi vom avea un sistem care va apăra fizic atât Europa cât şi SUA. Apreciez foarte mult că susţineţi acest plan. Aliaţii nostri, la fel ca şi dvs, au înţeles că acest sistem este mult mai bun”, a spus Biden.

UPDATE

Boc vrea Forum de afaceri româno-american la Bucureşti

Principalele subiecte discutate de vicepreşedintele american cu premierul interimar, Emil Boc, au fost legate de cooperarea economică româno-americană, Programul de acordare de vize pentru români, probleme privind securitatea şi amplasarea noului sistem de apărare antirachetă.

„România rămâne acelaşi aliat de încredere al Statelor Unite, iar acţiunile externe susţinute până acum de autorităţile române dovedesc acest angajament. Politica externa a ţării va ramâne aceeaşi”, a spus Boc.

El a subliniat importanţa continuării cooperării economice dintre cele două state, încurajând investiţiile americane în România, şi a propus vicepreşedintelui american organizarea unui Forum de afaceri Româno-American, la începutul anului următor, în vederea promovării pieţei româneşti şi a produselor româneşti pe piaţa americană. 

UPDATE 2

Biden: În această perioadă dificilă, nu veţi reuşi fără ajutorul nostru, dar vă vom oferi tot sprijinul. Nu vom lua nici o decizie fără voi.

Vicepreşedintele american Joe Biden a susţinut la Biblioteca Centrală Universitară un discurs despre relaţia SUA-Europa de Est, la 20 de ani de la căderea comunismului.

Aflat în România de miercuri seară, vicepreşedintele american mai are programate întâlniri cu liderii PSD Mircea Geoană şi PNL Crin Antonescu.