Reprezentantii Dacia si liderii sindicali au ajuns la un acord in privinta prelungirii pana in data de 1 februarie 2010 a valabilitatii Contractului Colectiv de Munca 2008 si alocarea de compensatii banesti incluse in salariile individuale de baza.

Potrivit companiei, partile au convenit semnarea unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca 2008 (CCM 2008) care contine cinci puncte.

UPDATE:

Pe langa prelungirea pana in data de 1 februarie a valabilitatii CCM Dacia 2008, partile au stabilit ca drepturile si clauzele acestuia (n.r. CCM 2008) „sunt minimale si reprezinta baza de negociere pentru CCM 2010”.

Mai mult, in cadrul negocierilor s-a stabilit alocarea de compensatii banesti in suma fixa, care se vor include in salariile individuale de baza pentru anul 2009.  Acestea vor fi acordate tuturor salariatilor Automobile Dacia SA si ai societatilor ILN-RIR, Transporturi Dacia, Matrite Dacia, Presate Dacia si Renault Mecanique Roumanie.

Scopul acestei masuri este, potrivit Dacia, „pastrarea puterii de cumparare a angajatilor in contextul actual de criza”.

Compensatiile vor fi oferite astfel:

* 70 de lei – incepand cu data de 1 ianuarie 2009
* 40 de lei – incepand cu data de 1 aprilie 2009

UPDATE 2:

De asemenea, cele doua parti au convenit sa se intalneasca in luna octombrie 2009, pentru a discuta capitolul „Salarizare” din cadrul contractului. In functie de rezultatele economico-financiare ale companiei, majorarile salariale ce se vor conveni la acea data se vor aplica de la 1 septembrie 2009.

Pentru participarea salariatilor la profitul societatii pe anul 2008, s-a decis acordarea sumei de 700 lei. Aceasta suma urmeaza sa fie platita in cuantum egal tuturor salariatilor cu contract de munca individual in vigoare in luna mai 2009 si care sa fi lucrat in cadrul Dacia in anul 2008.

Nu in ultimul rand, in cadrul intalnirii dintre conducerea Dacia si liderii sindicali s-a stabilit completarea zilelor de sarbatori legale si religioase prevazute in CCM 2008, cu doua zile pentru Rusalii si o zi pentru sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului.