"Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR este indignată de faptul că autorităţile române au respins cererea de protest din faţa Palatului Cotroceni şi în orice altă zona care are legătura cu ocazia vizitei oficiale pe care Preşedintele Franţei Emmanuel Macron o va realiza în ţara noastră pe 24 august 2017, cu scopul de a-şi îndeplini promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală, de a apăra interesele companiilor şi lucrătorilor francezi, prin restricţionarea accesului celor din Est pe piaţa franceză", se menţionează în comunicat. 

Transportatorii reamintesc că preşedintele francez Emmanuel Macron este iniţiatorul loi Macron, legea protecţionistă prin care Franţa impune plata salariului minim francez şi măsuri administrative împovărătoare transportatorilor români şi estici, în scopul eliminării acestora de pe piaţa franceza şi europeană de transport internaţional. 

"Aceasta decizie dovedeşte încă o dată că autorităţile din România nu sprijină economia românească, iar cei care ne conduc nu înţeleg că cetăţenii acestei ţări au şi drepturi, nu doar obligaţii. În condiţiile în care autorităţile române au avut o lipsă de reacţie şi soluţii în faţa unor state precum Franţa, Germania sau Austria, care au impus un salariu minim în transporturile rutiere, prin încălcarea suveranităţii unui Stat Membru UE faţă de alt Stat Membru, acum nici măcar un mesaj nu ne lasă să transmitem. Mâine, 24.08.2017, la ora 14:30, vom afla la conferinţa de presă comună dacă Preşedintele României, Klaus Iohannis, va prelua mesajul ca românii să stea acasă şi să nu mai bată la poarta Franţei. Dacă noi nu ne respectăm pe noi în România, nu au cum să ne respecte alte state care sunt în competiţie cu noi", se mai precizează în comunicat. 

Potrivit UNTRR, circa 100.000 de conducători auto lucrează în Vestul UE şi aduc peste 2 miliarde de euro anual în România, iar firmele de transport rulează circa 6 miliarde de euro anual. 

"Suntem consternaţi să constatăm că autorităţile din România tratează cu indiferenţă interesele oamenilor şi firmelor din România, spre a-l încânta 90 de minute pe Emmanuel Macron, Preşedintele Franţei, care se lupta pentru interesele Franţei", susţin transportatorii. 

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România a solicitat Primăriei Capitalei aprobarea pentru organizarea unui protest cu ocazia vizitei oficiale pe care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, o va efectua în România pe 24 august, motivul fiind nemulţumirea legată de legea protecţionistă prin care Franţa impune plata salariului minim francez şi măsuri administrative împovărătoare transportatorilor români şi estici. 

"Protestăm deoarece Franţa doreşte blocarea pieţei unice şi libere de transport rutier din Uniunea Europeană prin promovarea unei politici neoprotecţioniste. Preşedintele francez Emmanuel Macron este iniţiatorul 'loi Macron', legea protecţionistă prin care Franţa impune plata salariului minim francez şi măsuri administrative împovărătoare transportatorilor români şi estici, în scopul eliminării acestora de pe piaţa franceză şi europeană de transport internaţional. Sperăm ca Primăria Capitalei să accepte cererea noastră de protest, iar autorităţile române să apere interesul României şi al industriei româneşti de transport rutier", a declarat Radu Dinescu, secretar General UNTRR, într-un comunicat. 

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

AGERPRES