Lui Jacques Beer i-a fost predestinat să se ocupe de afaceri cu bere. Compania sa, Tempo Beer, unul dintre liderii pieţei din Israel, se pregăteşte să intre în Romånia, acolo unde omul de afaceri investeşte în imobiliare.

Venit pentru prima dată în Romånia în urmă cu trei ani, Jacques Beer (57 de ani) a fost atras de oportunităţile oferite de sectorul imobiliar. „Nu ne-am grăbit şi a durat ceva timp pånă am identificat terenuri pretabile intenţiilor noastre. Niciodată nu forţăm lucrurile, ci încercăm să cumpănim bine înainte de a lua o decizie“, spune Beer. Pånă acum, compania lui, Carmel Investments Group, a investit aproximativ 50 de milioane de euro în terenuri, propunåndu-şi să devină extrem de activă pe piaţă în următorii cinci ani. Aceasta dezvoltă, în prezent, un proiect în Pipera (Green Vista), pentru care sunt prevăzute investiţii de 35 de milioane de euro. În pregătire sunt două proiecte, unul în Cluj-Napoca (Hill Top), de 1.500 de apartamente (pe un teren de şapte hectare), şi altul tot în zona Pipera (Pipera Boulevard), ce va fi construit pe un teren de 3,3 hectare. În total, compania va investi peste 400 de milioane de euro în imobiliarele din Romånia, însemnånd 3.000 de apartamente noi şi 50 de vile.

Beer susţine că nu se teme de declinul vånzărilor cu care se confruntă în prezent sectorul imobiliar. „Acum, piaţa e mai pasivă, dar nu cred că vor fi probleme prea mari. Deja am våndut la circa 30 de persoane şi, probabil, jumătate dintre acestea sunt investitori, care cred că vor închiria către expaţi. Negociem cu un alt grup, care vrea să cumpere şapte apartamente, o parte dintre ele probabil urmånd să fie închiriate. Am våndut şi către Cefin un număr de 30 de apartamente“, afirmă Beer.

Cåt priveşte preţurile terenurilor, omul de afaceri este de părere că acestea „nu sunt chiar atåt de ridicate“, aşa cum se plång unii dezvoltatori. „Evident, aici nu este vorba despre cele din centru, dar la periferii se mai pot descoperi terenuri la preţuri acceptabile. Iar atåta vreme cåt incidenţa lor în costuri e de 15%-30%, este OK“, adaugă acesta. Preţurile la care omul de afaceri israelian vinde apartamentele din Green Vista oscilează între 1.390 euro/mp şi 2.000 de euro/mp plus TVA, iar Beer crede că preţul, destul de scăzut pentru locuinţele din Pipera, îi conferă un ascendent în faţa concurenţilor din zonă, ale căror preţuri depăşesc, în multe cazuri, 3.000 de euro/mp.

Evantaiul afacerilor se deschide în estul Europei

Jacques Beer se arată încåntat de piaţa autohtonă, pentru care pregăteşte mai multe proiecte. Unul dintre acestea vizează extinderea în Romånia a operaţiunilor companiei Tempo Beer Industries, pe care o controlează în proporţie de 89% şi care produce, distribuie şi comercializează mai multe tipuri de băuturi alcoolice sau răcoritoare. De exemplu, aceasta produce mărcile de bere Goldstar şi Maccabee, campioane ale vånzărilor în ţara de origine . De altfel, cota de piaţă a grupului pe piaţa berii din Israel este de 50%, berea Maccabee deţinånd 10% din piaţă şi fiind una dintre preferatele turiştilor. Compania vizează creşterea exporturilor acestui sortiment de bere, avånd în vedere succesul ei în råndul consumatorilor neisraelieni, ceea ce face din Romånia una dintre potenţialele noi pieţe de desfacere. Mai mult, grupul Tempo este, din 2004, şi reprezentant al Heineken, brand ce completează un portofoliu de produse care mai include Pepsi (din 1991, Tempo produce şi comercializează, în baza unui contract de franciză, băuturi răcoritoare din portofoliul PepsiCo), San Pellegrino şi San Benedeto.

Un alt domeniu vizat de Jacques Beer este cel al distribuţiei şi comercializării de bijuterii, ceasuri de lux şi accesorii. Afacerile derulate în Israel în acest domeniu depăşesc 30 de milioane de euro, printre brandurile distribuite figurånd Tag Heuer, Mont Blanc, Cartier, Guess sau Boss. „Am o serie de amici care deja au adus diverse branduri premium şi de lux în Romånia, dar asta nu înseamnă că nu mai există nişe. De altfel, mă gåndesc serios să intrăm şi noi pe piaţa de aici în următorii ani“, spune patronul Carmel Investments Group. De ce nu imediat? Pentru că „toate oportunităţile trebuie bine studiate, şi abia apoi vom acţiona“, explică omul de afaceri. Între timp, reinvesteşte profiturile în companiile deţinute. „Suntem într-o poziţie bună acum şi mi se pare normal să investesc în propriile noastre firme, să răscumpăr din acţiuni. Am şi o familie mare, aşadar nu mă gåndesc să bag banii în altceva, momentan“, conchide Beer. 

O combinatie castigatoare

BUSINESS Firma controlată de Jaqcues Beer, Carmel Investments, este listată la bursa din Tel Aviv, participaţia majoritară fiind deţinută de familia acestuia, care este implicată în activităţi de comerţ şi investiţii imobiliare. Grupul este prezent pe piata romånească din 2005.

BÂUTURI Tempo Beer Industries produce, distribuie şi livrează atåt băuturi alcoolice (brandurile Heineken, Maccabe, Goldstar, Jameson, Chivas, Martini, Baccardi etc), cåt şi băuturi răcoritoare şi apă minerală (Pepsi, San Benedeto, San Pellegrino). Cifra de afaceri estimată pentru 2008 a acestei divizii depăşeşte 300 de milioane de dolari.

LUX Companiile controlate de familia Beer distribuie şi produse premium şi de lux, în special ceasuri şi accesorii, dar şi bijuterii. Printre mărcile aflate în portofoliul companiei şi care ar putea fi distribuite şi pe piaţa romånească se numără Cartier, Mont Blanc, Tag Heuer, Boss, Guess etc. În acest domeniu, firma derulează afaceri de 30 de milioane de euro.

2 miliarde de euro au investit în Romånia companiile israeliene, în special în sectorul imobiliar. În 2007, erau înregistrate peste 5.000 de firme cu capital israelian