Potrivit unui studiu publicat marţi de Council for Aid to Education, în anul fiscal 2016 universităţile americane au primit donaţii record în valoare de 41 miliarde de dolari, în creştere cu aproape 2% comparativ cu anul precedent. Primele 20 de universităţi – adică mai puţin de 1% din universităţile americane – au primit 27% din toate donaţiile, ceea ce înseamnă o concentrare a avuţiei în rândul şcolilor bogate.

În topul universităţilor care au primit cele mai mari donaţii, Harvard a fost urmată de Stanford, care a primit donaţii în valoare de 951 milioane de dolari, fiind doar a doua oară în ultimii 12 ani când Stanford nu a reuşit să devanseze Harvard la capitolul donaţii.

Pe locul al treilea se află Universitatea California de Sud, cu donaţii de 667 de milioane de dolari, urmată de Universitatea Johns Hopkins – 657 de milioane de dolari, Universitatea California din San Franciso – 596 de milioane de dolari şi Universitatea Cornell cu donaţii de 588 de milioane de dolari.

Donaţiile din partea persoanelor individuale au scăzut comparativ cu anul precedent, în condiţiile în care donaţiile din partea foştilor absolvenţi au coborât cu 8,5%, iar cele din partea non-alumni cu 6%, dar au crescut cu aproape 15% sumele date de corporaţii. În plus, a crescut şi sprijinul venit din partea fundaţiilor şi a altor organizaţii, arată studiul Council for Aid to Education, o organizaţie cu sediul la New York care urmăreşte donaţiile către universităţi. AGERPRES