Frontierele externe ale Uniunii Europene vor rămâne închise şi după 1 iulie pentru majoritatea călătorilor străini, au declarat luni diplomaţi europeni pentru dpa.

Consiliul European a iniţiat procedura scrisă oficială pentru a aproba acest acord care survine la trei luni după ce UE, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi-au închis graniţele pentru călătoriile non-esenţiale pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19.

La acest acord s-a ajuns după săptămâni de discuţii intense între statele membre UE cu privire la numele ţărilor pentru ai căror cetăţeni blocul comunitar ar trebui să-şi deschidă frontierele.

Ce trebuie să facă guvernele europene

Potrivit AFP, guvernele europene au la dispoziţie un termen până marţi la prânz pentru a decide dacă deschid sau nu frontierele UE de la 1 iulie călătorilor din 15 ţări terţe a căror situaţie epidemiologică este considerată satisfăcătoare.

Statele membre UE urmează să aprobe cu majoritate calificată (minim 55% din numărul ţărilor membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a Uniunii Europene) această listă, elaborată de către ambasadorii acestor ţări vineri seară.

Cele 15 state terţe includ Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay. China face de asemenea parte din acest grup, cu condiţia ca la rândul său să permită accesul pe teritoriul chinez pentru călătorii care vin din Uniunea Europeană.

În schimb, de pe această listă sunt excluse SUA, ţara cea mai afectată de COVID-19, cu 125.709 decese şi 2,53 milioane cazuri de infectare consemnate.

Votul asupra acestei recomandări nu are caracter constrângător şi ţările UE sunt suverane cu privire la controlul frontierelor lor. Totuşi, ele au convenit asupra necesităţii de a se coordona ţinând cont de libertatea de circulaţie în interiorul spaţiului Schengen, unde restricţiile decise pentru combaterea pandemiei de COVID-19 au fost ridicate gradual.

Călătoriile non-esenţiale către UE sunt interzise de la jumătatea lunii martie. Această măsură trebuie să fie ridicată progresiv de la 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniţi din ţări a căror situaţie epidemiologică este asemănătoare celei din UE.

Ce spune un europarlamentar despre aplicațiile de monitorizare COVID-19

Criza provocată de pandemia de Covid-19 a pus la încercare unele dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. În cadrul unui interviu transmis pe Facebook, Maria Arena a vorbit despre aspectele privind drepturile omului ca răspuns al UE la pandemie.

Uniunea a avut un rol important în procesul de liberă circulație a mărfurilor și a serviciilor, inclusiv medicamente și echipamente, către țările care au nevoie cel mai mult de acestea, a spus Arena, dar este „foarte important să se revină la libertatea de circulație a cetățenilor”.

Europa nu este Europa fără asta, a mai spus ea.

UE se coordonează în prezent cu statele membre pentru a relaxa controalele la frontieră impuse de Covid-19, pentru a permite oamenilor să călătorească din nou, dar măsurile de prevenire a răspândirii virusului rămân, iar unele dintre ele ridică probleme de confidențialitate. Acestea vizează aplicațiile de urmărire a Covid-19, pe care UE le-a recunoscut ca o modalitate de a ajuta la deschiderea frontierelor.

“Este important să lucrăm cu tehnologie, inclusiv urmărirea oamenilor, pentru a preveni contaminarea, dar trebuie să respectăm principiile”, a spus Arena.

“Aplicația trebuie să respecte legislația UE privind protecția datelor.”, a mai spus oficialul european.