Un comunicat al Nuclearelectrica informează cu privire la sincronizarea Unității 1 Cernavodă la Sistemul Energetic Național după ce au fost remediate problemele.

„Manevrele de resincronizare au fost efectuate în conformitate cu procedurile CNE Cernavodă, Unitatea 1 funcţionând la parametrii nominali de Securitate nucleară”, se menţionează într-un comunicat al companiei.

Cauza a fost investigată

Miercuri seara, compania anunța că unitatea s-a deconectat în timpul etapei de creştere a puterii reactorului, după resincronizarea la reţea, ca urmare a finalizării lucrărilor aferente opririi planificate.

„Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările de remediere în conformitate cu procedurile CNE Cernavodă. Precizăm faptul că deconectarea Unităţii 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Naţional, precum şi lucrările de remediere, nu au impact advers asupra securităţii nucleare, a personalului, populaţiei şi mediului înconjurător”, se arăta în comunicatul trimis de companie aseară.

S-au avut în vedere lucrări de mentenanță

Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 20 iunie 2020, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate.

Decizia a fost adoptată de Consiliul de Administraţie al SNN în şedinţa din data de 8 mai 2020, în baza analizei tuturor factorilor de impact asupra opririi planificate a Unităţii 1.

„În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.000 de activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă şi corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente”, se arată în comunicat.