“Estimăm că nivelul primelor brute subscrise din asigurări pentru IMM a rămas constant în 2010, comparativ cu anul trecut, la nivelul pieţei locale. Deşi numărul de poliţe încheiate a crescut, din cauza scăderii primei medii, nivelul total al primelor brute subscrise a rămas constant”, a spus directorul subscriere Uniqa Asigurări.
Potrivit  lui Nicolae Ani, concurenţa pe acest segment de piaţă a crescut în ultimul an, lucu care a dus la scăderea cotaţiilor de primă pentru asigurări. De la mijlocul anului trecut, cotaţiile de primă la asigurările pentru IMM s-au redus cu 25% pe piaţa locală.
“Dacă ne referim la primele brute subscrise din asigurări pentru IMM, se estimează că nivelul acestora a rămas constant în 2010, comparativ cu anul trecut. Revenirea acestui sector este strâns legată de revenirea creditării IMM, iar segmentul asigurărilor va începe să crească din momentul în care firmele mici şi mijlocii vor accesa noi finanţări de la bănci.Un alt motiv care ar determina creşterea asigurărilor îl reprezintă revenirea investiţiilor statului, având în vedere faptul că multe dintre companiile mari care câştigă licitaţii publice lucreaza cu IMM-uri specializate pe diverse activităţi”, a mai spus Nicolae Ani.
În ceea ce priveşte evoluţia pieţei în viitor acesta  a subliniat faptul că este puţin probabil ca societăţile de asigurări să continue scăderea cotelor de primă pentru asigurările încheiate de IMM, în condiţiile în care acestea au scăzut continuu în ultimul an şi jumătate. Primele au ajuns deja la un nivel destul de scăzut şi, cel mai probabil, nu vor suferi ajustări.
Pentru Uniqa Asigurări, Nicolae Ani estimează, pentru anul în curs, o creştere de 15% a numărului de contracte de asigurare încheiate cu IMM.
“În primul trimestru din 2011 ne aşteptăm la o dezgheţare uşoară a creditării pentru IMM, lucru care va avea un impact pozitiv şi asupra pieţei asigurărilor. La începutul anului viitor compania va veni cu oferte personalizate, flexibile din punctul de vedere al riscurilor acoperite, ceea ce se traduce prin tarife avantajoase”, a mai adăugat directorul subscriere Uniqua Asigurări.
Compania Uniqua Asigurări se numără printre primii zece jucători din piaţa locală a asigurărilor. Primele brute subscrise de către această companie în anul 2009 au totalizat 486,64 milioane lei, iar numărul de contracte de asigurare încheiate a fost de 641.835. Daunele plătite aferente anului 2009 s-au ridicat la 409,51 milioane lei, înregistrând o creştere cu 5% faţă de anul 2008.
Cosmin Zaharia, redactor Strategic Insurance Broker