Finanţările lansate azi sunt sub formă de credit imobiliar, credit ipotecar, credit de investiţii imobiliare sau credit de refinanţare Umbrella, respectiv credit de nevoi personale.
Produsele vin în sprijinul clienţilor care doresc să elimine din start riscul valutar şi să ştie exact, pentru o perioada lungă, care este rata lunară de plată pentru creditul contractat.
După cum am precizat, dobânda este fixă în primii trei ani (8,3% pentru achiziţie locuinţă, 8,7% pentru credite de investiţi imobiliare), după care devinde variabilă în funcţie de Robor la o lună/3 luni/6 luni, plus o marjă de 4% pentru creditele ipotecare sau de 5% pentru creditele de nevoi personale cu garanţie imobiliară.
Exemplu de calcul
Pentru contractarea unui credit de achiziţie locuinţă în valoare de 200.000 lei, este necesar ca o familie să aibă un venit mediu de 4.000 lei. Pentru o perioadă de rambursare de 30 de ani, dobânda anuală efectivă este de 9,54% (dobândă fixă de 8,3% în primii trei ani, apoi variabilă de 8,56% – Robor la o lună plus marjă de 4%), iar rata lunară este de 1.545 lei.
Comisionul de analiză este de 1.290 lei, comisionul lunar de administrare este de 0,05% din soldul creditului. Suma totală de plată la sfârşitul perioadei este, în condiţiile actualului nivel al Robor, de 580.000 lei.
Asigurarea de viaţă şi opinia juridică sunt plătite de către bancă, clientul având de achitat urmatoarele costuri conexe: evaluarea, taxele notariale, taxa de înscriere la AEGRM şi asigurarea de imobil.
“Pentru că suntem conştienţi de faptul că încă traversăm o perioadă plină de provocări şi pentru că dorim să respectăm nevoile tuturor clienţilor noştri, am dorit să punem la dispoziţie o variantă foarte avantajoasă de finanţare pentru cei care au venituri în lei şi care doresc să fie protejaţi de fluctuaţiile cursului de schimb faţă de principalele valute: euro şi dolarul american”, a declarat Bogdan Spuză, Director Marketing şi Segmente în cadrul Diviziei Retail a UniCredit Ţiriac Bank.
Distanţă mare faţă de cele mai ieftine credite în euro
Potrivit calculelor Capital, creditul de 200.000 lei pe 30 de ani ar avea o rată fixă în primi trei ani de 1.510 lei, iar dacă ar avea şi un comision lunar la sold, atunci rata totală ar fi de 1.610 lei. Nu se precizează dacă în primii trei ani se percepe acest comision de lunar de administrare.
Pe de altă parte, dacă am transforma creditul în euro, atunci acesta ar avea o valoare de circa 45.766 euro (la un curs de 4,37 lei).
Cele mai convenabile credite ipotecare în euro, respectiv cele prin Prima Casă, au în prezent un DAE de circa 5,4%. Acest lucru se traduce printr-o rată lunară de circa 240 euro, echivalentul a aproximativ 1.050 lei.
Ceea ce înseamnă că împrumuturile ipotecare în lei lansate azi de UniCredit sunt cu 45%-53% mai scumpe decât cele mai bune oferte din piaţă pe partea de euro.
Dacă ar fi să comparăm chiar şi cu cea mai bună ofertă de credit ipotecar clasic în euro, respectiv oferta OTP (DAE de 5,86%), rata lunară ar fi de 281 euro, echivalentul a 1.127 lei, de asemenea semnificativ mai mică (cu 34%-43%) decât oferta în lei a UniCredit.