”Această instituție a atins sub fostul președinte, Sorin Blejnar, o anumită altitudine, dar așteptările sunt mult mai mari”, a spus Ungureanu în cadrul Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.
El a arătat că în urma analizei făcute pe baza rapoartelor Curții de Conturi și Corpului de Control al Guvernului a reieșit că în 2011 și primul trimestru din 2012 încasările la bugetul de stat au fost sub țintele stabilite de Ministerul Finanțelor. Premierul a spus că fosta conducere ANAF a dat dovadă de management defectuos şi proceduri învechite în combaterea evaziunii fiscale.
”Ceea ce ne-a interesat a fost diagnosticul de management al instituţiei, constatând că în 2011 şi în primul trimestru al acestui an încasările la bugetul consolidat s-au situat sub planul stabilit de Ministerul Finanţelor, împrejurare în care este exclusă ideea vehiculată cu privire la colectarea unor sume suplimentare.
Am constatat, de asemenea, că pe toate segmentele direct implicate în prevenirea şi combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale, începând cu evaziunea fiscală, Autoritatea Naţională a Vămilor, Executarea Silită, Gardă Financiară, rapoartele de activitate ale ANAF au fost elaborate întreţinându-se un sistem de indicatori de performanţă care a fost constant modificat, reflectând în special aspectele cantitative, facă corelarea cu aspectele calitative”, a spus premierul.
Sarcini clare pentru noul șef ANAF
Noul președinte al ANAF, Ștefan Pop, are două sarcini: să realizeze un amplu proces de restructurare al instituției astfel încât instituția să-și asume ținte mult mai înalte și să obțină un grad de colectare la nivelul celui european, adică de 40%.
”Aveţi două datorii, şi acest lucru v-a fost comunicat şi ieri. Prima, să porniţi un amplu proces de reformă structurală a instituţiei în aşa fel încât aceasta să-şi asume ţinte mult mai înalte decât cele pe care şi le-a putut asuma până acum, depăşind problemele de management şi depăşind în felul acesta absolut orice obstacol care v-ar împiedica să evoluaţi la înălţimea aşteptărilor noastre.
În al doilea rând, aştept să contribuiţi cum se cuvine la obiectivul strategic al acestei guvernări, acela de a ridica gradul de colectare la media europeană, la măcar 40 de puncte procentuale faţă de 33% spre 34% cât avem acum, şi acest lucru trebuie să se întâmple cu celeritate pe seama schimbărilor pe care urmează să le faceţi la nivelul autorităţii. Media europeană este trasă în jos de incapacitatea noastră de a colecta atât cât este necesar”, a spus Ungureanu noului şef ANAF.
Premierul l-a demis marți pe fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar.