Dorințele lui Viktor Orban în 2024

Prim-ministrul Viktor Orban a spus, miercuri, că speră ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii (SUA). El a afirmat, de asemenea, că va monitoriza politicile președintelui argentinian Javier Milei pentru a învăța de la acesta.

Într-un clip video postat pe platforma de socializare TikTok, premierul ungar a remarcat că nu a întâlnit niciodată „un președinte care să facă campanie cu o drujbă, ceea ce pare deplasat, având în vedere că inflația (în Argentina) a depășit 100%”. El se referea la președintele Javier Milei.

De altfel, Orban a fost singurul lider din Uniunea Europeană (UE) prezent la Buenos Aires pentru a participa la învestitură acestuia.

SURSA FOTO: Facebook, Javier Milei
SURSA FOTO: Facebook, Javier Milei

Şeful guvernului ungar a menționat că le urează mult noroc Argentinei și că va monitoriza acțiunile președintelui, pentru a vedea dacă pot învăța ceva de la el. El a subliniat că nu există necesitatea de a plânge pentru situația Argentinei.

„Urăm mult noroc Argentinei. Urmărim ce face preşedintele, să vedem dacă putem să învăţăm de la el. Nu este nevoie să plângem pentru Argentina”, a subliniat şeful guvernului ungar.

2024, un an plin de speranță

Orban a declarat că în 2024 se așteaptă la un an plin de speranță, în special dacă:

  • se reușește să se aducă ordine la Bruxelles
  • dacă fostul președinte Donald Trump câștigă alegerile

El a menționat că Trump ar putea contribui la aducerea păcii în conflictul din Ucraina. Orban a subliniat relațiile bune pe care le menține cu fostul președinte al SUA și a amintit că a fost singurul lider european care l-a susținut în campania electorală din 2016.

„2024 va fi un an plin de speranţă, atât timp cât vom pune ordine la Bruxelles şi câştigă (fostul) preşedinte (Donald) Trump, care ne va aduce pacea în războiul din Ucraina”, a afirmat Orban, care menţine relaţii bune cu fostul preşedinte al SUA şi a fost singurul lider european care l-a susţinut în campania electorală din 2016.

În perioada recentă, Orban a subliniat ferm convingerea sa că aliatul său, pe care îl admira, ar putea reuși să obțină „rezolvarea conflictului în Ucraina” într-un timp scurt, dacă va câștiga alegerile din SUA planificate pentru luna noiembrie.

viktor orban
SURSA FOTO: Dreamstime

Bruxelles-ul a ales o cale proastă

Viktor Orban consideră că Bruxelles-ul a optat pentru o direcție neinspirată prin decizia de a iniția negocierile de aderare cu Ucraina.

Orban a exprimat ideea că este necesar să „cucerim” Uniunea Europeană pentru a implementa o schimbare în politica comunitară. Aceasta trebuie să fie mai în armonie cu ideologia sa „iliberală”.

Această abordare a fost criticată de mulți pentru că se consideră că este în contradicție cu:

  • principiile
  • standardele statului de drept și democrației

Cu câteva zile în urmă, liderul maghiar a dezvăluit că formațiunea sa politică, Fidesz, se află în discuții cu grupul „Conservatori și Reformiști Europeni” (ECR). Aceștia sunt sub conducerea premierului de extremă dreapta italian Giorgia Meloni. Cele două partide caută posibilitatea unei colaborări după alegerile pentru Parlamentul European.

Alegerile vor avea loc cu câteva săptămâni înainte ca Ungaria să preia președinția semestrială a Consiliului UE. Acest lucru se va întâmpla cu 1 iulie, conform EFE.