În luna iulie a acestui an, banca germană BayernLB şi-a vândut divizia din Ungaria, MKB Bank Zrt. către Guvernul ungar pentru suma de 55 milioane de euro. De asemenea, recent, Guvernul ungar a cumpărat Budapest Bank Zrt. de la GE Capital, divizia financiară a grupului General Electric.

Gyorgy Matolcsy a declarat că Banca centrală a Ungariei va furniza MKB Bank o plasă de siguranţă şi, de asemenea, va participa la procesul de reorganizare a băncii la cererea Guvernului. Matolcsy nu a oferit o estimare cu privire la costurile procesului de reorganizare care ar urma să dureze 12-18 luni. Matolcsy a adăugat că MKB Bank ar putea fi vândută via Bursa de valori după ce procesul de restructurare va fi finalizat iar banca va fi suficient de solidă.

'Dacă statul deţine o bancă acest lucru generează neîncredere astfel încât Guvernul va avea doar un rol de sprijin în procesul de reorganizare', a declarat premierul Viktor Orban. Acesta a adăugat că Ungaria poartă discuţii cu băncile austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, care au operaţiuni semnificative în Ungaria, cu privire la o cooperare strategică dar a refuzat să ofere detalii.

Luna trecută, premierul ungar Viktor Orban declara că gradul de control al investitorilor ungari asupra sectorului bancar local ar putea depăşi 60%, lăsând să se înţeleagă că statul ungar ar putea face noi achiziţii de bănci. În prezent, sectorul bancar din Ungaria este dominat în proporţie de 80% de bănci străine. Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC şi băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo.

SURSA: Agerpres